Huurders Doetinchem krijgen servicekosten terug

9 oktober 2013

Huurders van Sité Woondiensten in Doetinchem krijgen in totaal ruim 250.000 euro terug aan teveel betaalde servicekosten. Het gaat om een optelsom van kosten voor groenonderhoud en de huismeester. Voor bewoners op de begane grond gaat het ook om schoonmaak en verlichting van liften en trappenhuizen.

openbaar groen in Doetinchem

Op verzoek van bewonersvereniging Siverder nam verhuurder Sité de servicekosten onder de loep. Daarbij is bekeken of alle regels van de Huurcommissie goed werden toegepast. Dat bleek niet het geval. Sité past zijn beleid nu aan, en maakte daarover afspraken met de bewonersvereniging. Huurders die te veel betaalden krijgen deze maand geld terug.

Rechtszaak

Rond de 34 appartementencomplexen in Doetinchem is veel groen te vinden. Een deel van dit groen is alleen voor bewoners toegankelijk. Maar bij 7 complexen gaat het om openbaar groen, zoals grasveldjes waar iedereen de hond uit kan laten. Moeten huurders betalen voor het onderhoud daarvan? Nee, blijkt uit het servicekostenbeleid van de Huurcommissie. Nee, vond ook de Kantonrechter die in 2012 een zaak van een Sitéhuurder behandelde. Hij bepaalde dat deze huurder geld terug moest krijgen van Sité. Daarmee werd niet geëist dat Sité ook de buren van deze huurder moest compenseren. Maar dat impliceert zo´n uitspraak natuurlijk wel. Verhuurders doen er verstandig aan om huurders in een vergelijkbare situatie tegemoet te komen. Al was het maar om te voorkomen dat er nieuwe rechtszaken volgen.

Niet meer betalen voor openbaar groen

Om er achter te komen óf er vergelijkbare situaties speelden bezochten huurders en verhuurder al het groen dat bij de 34 appartementencomplexen hoort, samen met een jurist. Ze werden het eens over welk groen openbaar toegankelijk is, en wat exclusief door bewoners wordt gebruikt. En maakten afspraken over de servicekosten. Wat in het verleden teveel betaald is wordt teruggestort. Hugo Berentsen, oud-voorzitter van de bewonersvereniging, is tevreden: “Er is nu duidelijkheid over het openbaar groen. Dat huurders betalen voor een grasveld naast een openbare weg met parkeerplaatsen kan nu niet meer voorkomen. En terecht!”

Kosten huismeester geschrapt

Sité schrapte ook de kosten voor de huismeester, vanwege recente wijzigingen in het takenpakket. Vroeger leverden de huismeesters concrete diensten, zoals schoonmaakwerk. Maar de huidige huismeesters hebben een andere taak. Zij houden toezicht op de veiligheid en leefbaarheid in de gehele wijk. Ook belangrijk, maar niet noodzakelijk om huurders daarvoor te laten betalen.

Bewoners begane grond gecompenseerd

Moeten huurders die op de begane grond wonen meebetalen aan de verlichting en schoonmaak van voorzieningen die ze nooit gebruiken: het trappenhuis en de lift? Volgens het beleid van de Huurcommissie niet. Daarom past Sité ook op dit punt de servicekosten aan.

Veel te besparen op servicekosten

Het loont om, net als bewonersvereniging Siverder, waakzaam te zijn op de servicekosten. Het servicekostenbeleid van de Huurcommisie wordt lang niet overal gevolgd. Fouten in de afrekening komen geregeld voor, ook bij verhuurders die van goede wil zijn. Op servicekosten valt verder te besparen door verhuurders goedkopere bedrijven in te laten huren voor leveringen of diensten.

 

betaalbaarheid
servicekosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen