Huurders in gemengde huur-koopcomplexen

25 november 2020

In ‘gemengde complexen’ met huur- en koopwoningen door elkaar, lopen huurders (en ook kopers) vaak tegen specifieke problemen aan. De Woonbond komt met een geheel herziene uitgave van het boekje ‘Huurders tussen kopers’ dat draait om inzicht in de knelpunten en oplossingen.

Cover Huurders tussen kopers, geheel herziene derde druk, oktober 2020

Tegenwoordig zijn veel wooncomplexen ‘gemengd’: er wonen huurders en woningeigenaren door elkaar in een appartementencomplex. Datzelfde geldt vaak voor eengezinswoningen in de wijk: een rij woningen kan uit huurwoningen en koopwoningen bestaan. Huurders en woningeigenaren wonen dan ‘gespikkeld’ door elkaar.

Twee soorten rechten

Als er woningen verkocht worden door een verhuurder kan er veel veranderen voor de oorspronkelijke huurders en hun huurdersorganisatie, huurdersvereniging of bewonerscommissie. In een gemengd complex gelden namelijk twee soorten recht: het huurrecht en het appartementsrecht. Die zijn niet alleen verschillend, maar botsen zelfs op sommige punten. Met name als het gaat om onderhoud (en verduurzaming) en de (afrekening van de) servicekosten.

Inzicht in knelpunten en oplossingen

In de heruitgave van ‘Huurders tussen kopers – De positie van huurders in gemengde huur-koopcomplexen’ gaan we uitgebreid in op de thema’s die voor huurders van belang zijn in gemengde complexen en bij ‘gespikkeld’ wonen. Zoals: Hoe werkt een Vereniging van Eigenaren (VvE)? En hoe kunnen huurders en hun vertegenwoordigers invloed uitoefenen op onderhoud en verduurzaming in een gemengd complex?

Inhoud

U leest over regels voor eigenaren van appartementen, over onderhoud en verduurzaming in gemengde complexen en gespikkeld bezit, over servicekosten in appartementencomplexen en over de mogelijkheden voor samenwerking tussen huurders, eigenaar-bewoners en een (groot-)verhuurder.

Deze uitgave is bedoeld voor huurdersorganisaties, bewonerscommissies en huurders en is ook verkrijgbaar als E-boek.

Bestellen

gemengd complex

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen