Huurders met geschillen warmtekosten naar Huurcommissie

28 november 2014

Huurders die warmte afnemen van hun verhuurder, bijvoorbeeld via blokverwarming, kunnen voor geschillen over de kosten van warmte terecht bij de Huurcommissie. Dat liet het ministerie van Economische Zaken deze week weten naar aanleiding van vragen van de Nederlandse Woonbond.

Hand draait aan radiatorknop

Sinds de invoering van de Warmtewet begin dit jaar, is er onduidelijkheid ontstaan over waar huurders terecht kunnen met geschillen over warmtekosten. De Woonbond vindt de huurcommissie hiervoor de logische plek. Nu blijkt dat de ministerie dit standpunt deelt is er een einde gekomen aan die onduidelijkheid.

Geschillen over kosten warmte

Voor huurders in de gereguleerde huursector (met een huurprijs onder de 699,48 euro) en huurders in de vrije sector waarbij in het contract is afgesproken dat de Huurcommissie bij geschillen ingeschakeld kan worden, blijft de Huurcommissie de plek om geschillen over warmtekosten in te dienen. Huurders die aangesloten zijn op blokverwarming, stadsverwarming of een warmte-koude installatie, kunnen niet simpelweg overstappen naar een andere leverancier. Het is dan ook erg belangrijk dat zij bij problemen met de kosten de Huurcommissie kunnen inschakelen. 'Het is een goede zaak dat hier nu eindelijk duidelijkheid over is', zegt Barbara Klomp van de Woonbond. 'Huurders moeten weten waar ze terecht kunnen om geschillen over de kosten te laten toetsen.'

Bevoegdheden Huurcommissie

De Woonbond wil dat huurders ook met geschillen over leveringsvoorwaarden en compensatie bij storingen terecht kunnen bij de Huurcommissie. Hiervoor moeten de bevoegdheden van de Huurcommissie worden uitgebreid. Het grootste deel van de meldingen op het meldpunt Warmtewet en vragen die binnenkomen bij de Huurderslijn van de Woonbond gaan over de warmtekosten. De uitbreiding van de bevoegdheden zal dus niet leiden tot een explosieve groei in het aantal zaken bij de huurcommissie. Wel is er dan voor huurders één duidelijke plek waar ze met geschillen over warmtelevering door de verhuurder terecht kunnen.

huurcommissie
warmtewet

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen