Huurders geschokt door torenhoge stookkosten

22 oktober 2014

Zo'n 80 huurders van het Hilwiscomplex in de Amsterdamse Riverenbuurt werden de afgelopen week opgeschrikt door het enorme bedrag op de afrekening van hun stookkosten over 2013.

Hoge stookkosten

Die afrekening bedraagt, ondanks de zeer milde winter van vorig jaar, gemiddeld 7000 euro. Voor de meeste huurders zijn daarmee hun stookkosten hoger dan hun huurprijs. De huurders zijn verontwaardigd en boos over de te hoge kosten. ‘Zijn ze nu helemaal gek geworden? Dit kan toch gewoon niet. We pikken dat niet hoor,’zegt Mevrouw van Waveren van 87 jaar die al 67 jaar in het complex woont.

Hoge rekening

Tot 2012 zaten alle 300 woningen van het complex op de collectieve stookinstallatie en toen betaalden bewoners volgens de Huurcommissie al zo'n twee keer meer dan normaal. In 2012 schoot de afrekening voor de huurders omhoog naar gemiddeld 5000 euro. Op 29 mei 2013 heeft de huurcommissie de afrekening stookkosten 2012 vastgesteld op 30 procent van de afrekening. De verhuurder vecht deze uitspraak echter aan bij de kantonrechter. Ondanks de voor de huurders gunstige uitspraak doet verhuurder Rappange er voor 2013 gewoon nog eens een ‘schepje’ van 40 procent bovenop.

Stokoude blokverwarming

Het complex wordt verwarmd met een stokoude oliegestookte blokverwarming, voorzien van niet geïsoleerde verdeelleidingen. In het complex worden veel woningen verkocht. Iedere woning die wordt verkocht wordt afgekoppeld van de collectieve cv-installatie. Daardoor lopen de kosten voor de resterende huurders pijlsnel op want een steeds kleiner wordende groep huurders draait op voor de kosten van de collectieve stookinstallatie.

Huurders blijven met de kosten zitten

Rappange weigert echter om bij de zittende huurders tegen een normale huurverhoging de Cv-installatie te moderniseren. Huurders die zelf een HR-ketel willen aanschaffen krijgen alleen toestemming als ze een verklaring tekenen dat ze bij het einde van het huurcontract de installatie gratis overdragen aan de eigenaar. De vaste kosten van de collectieve stookinstallatie werd daarom in 2013 nog maar gedeeld door zo’n 80 huurders. Inmiddels zijn dat nog maar rond de 40.

Onredelijk hoge afrekening

De door de huurders geraadpleegde advocaat stelde vast dat de afrekening 'alle kenmerken vertoont van een onredelijk hoge afrekening.' De huurders gaan de afrekening over 2013 dan ook voorleggen aan de huurcommissie.

commerciële verhuur
energiebesparing
huurdersorganisatie
servicekosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen