Huurders in gesprek met Heimstaden

5 april 2022

Huurders Organisatie Heimstaden Nederland (HOHN) heeft 10 maart 2022 een samenwerkingsovereenkomst getekend met verhuurder Heimstaden. Hiermee is HOHN de landelijke gesprekspartner voor deze verhuurder.

Het voorlopige bestuur aan tafel: voorzitter Gé Beekmans, Cor Schults (eerste secretaris), Chris Slijkhuis (tweede  secretaris en penningmeester Willy Schults - van der Dennen.

Op dit moment is er een tijdelijk bestuur aan het werk. Voorlopig voorzitter Gé Beekmans: ‘We zijn nu bezig met het opzetten van de zaken die nodig zijn voor het goed functioneren van HOHN.’

Vergadering in mei

Naar verwachting komt er in mei een eerste (video)vergadering waarbij HOHN zijn plannen zal presenteren. Naast voorzitter Beekmans bestaat het bestuur uit Cor Schults (eerste secretaris), Chris Slijkhuis (tweede secretaris) en penningmeester Willy Schults - van der Dennen. Voorzitter Beekmans van HOHN benadrukt het belang van bewonerscommissies: ‘Zij hebben direct contact met de huurders en kunnen ook ons vertellen waar het mis gaat. Samen maken we het verschil’.

Achterstallig onderhoud

Heimstaden is nu drie jaar actief in Nederland. De Woonbond verneemt van huurders dat Heimstaden broodnodige reparaties niet snel oppakt. Zo lieten bewoners van appartementencomplex De Zweekhorst in Apeldoorn met succes vorig jaar de WOZ-waarde naar beneden aanpassen vanwege achterstallig onderhoud. 

Lang wachten

Vanuit Wageningen meldt Thorbecke Huurders Vereniging (THV) dat als huurders gebreken melden, actie vanuit Heimstaden te lang op zich laat wachten. Hierdoor ontstaan problemen zoals lekkage die hadden kunnen worden voorkomen. "Helaas moeten wij als bestuur constateren dat alleen overleg niet altijd voldoende is gebleken en er echt ultimatums gesteld moesten worden", vertelt voorzitter Shermain Beijers van THV. 

Stroef contact

Jan Eijkenboom, voorzitter van Huurdersbelangenvereniging Corioveste IV uit Heerlen ervaart eveneens dat Heimstaden traag reageert op vragen en meldingen: “Het duurde bijvoorbeeld lang voordat we de verantwoording kregen van de servicekosten en we hebben vragen over hangjongeren in het gebouw. We voelen ons onveilig, maar we wachten soms maanden op een antwoord. Hierover proberen we ook het gesprek aan te gaan, maar dat verloopt stroef.”

Woonbond steunt samenwerking

De Woonbond wijst er op dat achterstallig onderhoud huurders onnodig benadeelt. Iedereen heeft recht op een goed onderhouden woning. De Woonbond is dan ook blij met de samenwerkingsovereenkomst die HOHN en Heimstaden hebben gesloten. "Het is goed dat huurders zich in een landelijke organisatie hebben verenigd. Dat is ook nodig om op thema's als het huurbeleid het gesprek met de verhuurder goed aan te gaan", aldus consulent Sylvo Gaastra van de Woonbond. Gaastra was vanuit de Woonbond betrokken bij de gesprekken tussen HOHN en Heimstaden.

commerciële verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen