Huurders met gezondheidsklachten ontvangen smartengeld

29 april 2016

Een gezin met drie jonge kinderen in Den Haag dat jarenlang in een veel te vochtig huis moest wonen, heeft ernstige gezondheidsklachten opgelopen. Woningcorporatie Vestia moet hen een schadevergoeding én smartengeld uit gaan betalen.

Vocht en schimmel

'Mijn kinderen en ik zijn allergisch en mijn zes jaar oude dochtertje heeft nu astma', vertelt vader Kaynak tegen Omroep West. Hij kreeg zelf ook last van huiduitslag en kon om die reden niet meer in zijn winkeltje staan. Al vanaf de komst van het gezin in 2008 aan de Beresteinlaan in de Haagse wijk Zuid-West was het mis: de flat op de eerste verdieping bleek klam, vochtig, muf en ongezond. Met als gevolg schimmelende vloeren en plafonds, groen uitgeslagen meubels, bladderend stucwerk en door vocht aangetaste kinderboeken, kleren, en huisraad.

Gezondheidsklachten door vocht

De twee oudste kinderen van 6 en 2 hebben beide astmatische klachten, en ook de net 1 geworden jongste begint al te kuchen en moeizamer te ademen. Vader en moeder Kaynak klinken continu verkouden en klagen over uitslag, hoofdpijn en last van de luchtwegen. Ondanks de vele klachten, kon of wilde Vestia niet veel meer aan de problemen doen dan het plaatsen van dubbelglas. De klachten bleven aanhouden. De GGD en de huisarts constateerden dat de gezondheidsklachten in het gezin een gevolg zijn van de vochtige woning.

Dwangsom

Na jaren strijd over de woning werd Vestia onlangs door de rechter in het ongelijk gesteld. De corporatie werd gelast de vochtproblemen aan te pakken, op straffe van een dwangsom van € 4.000,- per maand indien dat uitblijft. Hierna zijn enkel wat roosters geplaatst, maar ook die bieden geen soelaas.

Nieuwe woning

Vestia heeft nu toegezegd dat het gezin een nieuwe woning krijgt toegewezen. De verzekeraar van Vestia heeft ook erkend dat de corporatie aansprakelijk is voor het ontstaan van vocht/schimmel in de woning. Volgens Steffy Roos du Maine, eigenaar van het juridisch kantoor dat het gezin Kaynak bijstaat, erkent de verzekeraar ook dat de gezondheidsproblemen een gevolg zijn van de problemen in het huis. Zij is in onderhandeling met de verzekeraar over de hoogte van de schadevergoeding en het smartengeld. Maar in de media ontkent Vestia dit.

Meldpunt geopend

Het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht (JBLG) uit Amsterdam die het gezin Kaynak bijstaat, heeft naar aanleiding van deze zaak in Den Haag een meldpunt geopend voor letselschade door een vochtig huis.  Het juridisch bureau wil mensen die gezondheidsproblemen hebben opgelopen door een vochtig huis gratis helpen om te kijken of ze een schadevergoeding kunnen claimen. Zij kunnen cliënten gratis bijstaan omdat de advocaten een vergoeding claimen bij de verzekeraar van de tegenpartij. JBLG is werkzaam in heel Nederland.

Update 19 november 2018 - meldpunt gesloten

Wij ontvingen van het Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht het bericht dat het meldpunt voor letselschade door een vochtig huis is gesloten. Er worden geen zaken meer in behandeling genomen.
binnenmilieu
gebreken
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen