Meteen naar de content

Brief over huurverlaging

Huren en geld Huurders met een laag inkomen horen de komende weken of ze in aanmerking komen voor een huurverlaging. Woningcorporaties sturen hierover voor 1 juni een brief.
Vrouw op bank leest brief
De brief over de huuraanpassing moet snel binnen zijn.

De jaarlijkse brief over de huurverhoging is ditmaal voor een half miljoen huurders een brief over de huurverlaging. Deze verlaging voor mensen met een laag inkomen is overeengekomen door de woningcorporaties, de Woonbond, het Rijk en gemeenten.

Inkomensgrens

De afspraak geldt voor huurders van een corporatiewoning met een huur boven €575,03 en met een jaarinkomen tot €23.250 (alleenstaand), €24.600 (alleenstaand met AOW), €30.270 (twee of meer personen), €32.730 (twee of meer personen met minstens één AOW-uitkering).

Alleen woningcorporaties

Je komt alleen voor de huurverlaging in aanmerking als je huurt bij een woningcorporatie en je voor 1 maart jouw woning huurde. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde tegen een motie voor dezelfde huurverlaging voor sociale huurwoningen van commerciële verhuurders.

Geen huurverlaging

Heb je op grond van je inkomen in 2021 recht op huurverlaging, maar biedt je woningcorporatie jou vóór 1 juni geen huurverlaging aan? Dan kun je tot 12 juli naar de Huurcommissie. Deze commissie doet dan een bindende uitspraak.

Inkomen gedaald?

Heb je op grond van je inkomen in 2021 géén recht op de huurverlaging, maar daalde jouw inkomen sindsdien onder de inkomensgrens? Dan kun je tot en met 30 december 2024 zelf bij de woningcorporatie om een huurverlaging vragen. Op deze pagina vind je aanvullende informatie: Eenmalige huurverlaging 2023

Huurverhoging per 1 juli

Krijg je een huurverhoging per 1 juli? Dan moet je verhuurder dat vóór 1 mei laten weten.  De meeste sociale huurders krijgen een huurverhoging van maximaal 3,1%, maar wie op jaarbasis meer verdient dan € 48.836 (alleenstaand) of € 56.513 (niet alleenstaand) kan geconfronteerd worden met een inkomensafhankelijke huurverhoging. Voor de vrije sector is 4,1% het maximumpercentage.

Check de huurverhoging

Ontving je een brief over de huurverhoging? Controleer dan hier of het klopt: checkhuurverhoging.nl