Huurders kunnen WOZ-beschikking nog opvragen

28 september 2016

Veel huurders hebben begin dit jaar geen WOZ-beschikking gekregen, terwijl dat wel had gemoeten. Huurders die geen beschikking hebben ontvangen, kunnen dit alsnog opvragen bij de gemeente. 

BNR nieuwsradio had vanochtend aandacht voor het groot aantal huurders dat geen WOZ-beschikking heeft ontvangen. Sinds oktober 2015 speelt de WOZ-waarde een belangrijke rol in de maximaal toegestane huurprijs van een sociale huurwoning. Huurders hebben sindsdien een belang bij de hoogte van de WOZ-waarde en moeten een beschikking ontvangen.

Minder extra beschikkingen dan huurwoningen

De Waarderingskamer publiceert cijfers over beschikkingen die zijn verstrekt. De Woonbond vergeleek de cijfers over verstrekte beschikkingen in 2015 met cijfers over verstrekte beschikkingen in 2016. Uit die vergelijking blijkt dat er in 2016 1.5 miljoen extra beschikkingen zijn afgegeven. Er zijn ruim 3 miljoen huurwoningen en slechts enkele gemeenten die al in 2015 standaard aan alle huurders een WOZ-beschikkingen stuurden. Dat betekent dat lang niet alle huurders in 2016 een WOZ-beschikking hebben gekregen.

Gemeenten moeten beschikking sturen

Volgens Tweede Kamerlid Albert de Vries (PvdA) moet het voor gemeenten geen probleem zijn huurders een beschikking te sturen. Alle eigenaren krijgen immers ook een beschikking.  'Een briefje sturen lijkt me geen punt. Vroeger kregen alle bewoners een aanslag', zegt De Vries bij BNR.

Beschikking nodig voor bezwaar

Huurders hebben de beschikking nodig om bezwaar te kunnen maken tegen de hoogte van de WOZ-waarde. Als de WOZ te hoog is ingeschat, kunnen huurders die vertragen, wat kan leiden tot een lagere maximale huurprijs. Wanneer de huidige huurprijs boven de maximaal toegestane huurprijs ligt, betekent dat huurverlaging. De Woonbond heeft een gratis modelbrief beschikbaar voor huurders die bezwaar willen maken tegen de WOZ-waarde van hun huurwoning.

Overigens heeft de invoering van de WOZ in het puntensysteem gezorgd voor een stijging van de maximale huurprijs op plekken waar schaarste is. 

puntenstelsel
WOZ-waarde

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen