Huurders lopen huurtoeslag mis

21 november 2014

Naar schatting van het ministerie van Binnenlandse Zaken geven tienduizenden huurders de huurverhoging niet door aan de Belastingdienst, waardoor zij huurtoeslag mislopen. Dat heeft het ministerie laten weten aan de Woonbond.

Eurobiljet in puzzelstukjes

Door de hoge huurverhogingen gaat het om bedragen van 100 tot wel 200 euro per huishouden per jaar. Dat bedrag kan later alsnog wel uitbetaald worden, maar dat duurt vaak minstens een jaar.

Te weinig toeslag

Deze huishoudens betalen in deze periode maandelijks wel de hogere huur, zonder te beschikken over de tegemoetkoming waar ze recht op hebben. Het is Binnenlandse Zaken niet bekend waarom zoveel huurverhogingen niet worden doorgegeven. Huurders kunnen huurverhogingen doorgeven via de toeslagen website van de Belastingdienst. De hoogte van de huurtoeslag hangt af van de huurprijs, de hoogte van het inkomen, de leeftijd en de woonsituatie van de huurder.

Moeilijk achterhalen

De Belastingdienst schrijft op zijn website dat verhuurders de jaarlijkse huurverhoging meestal doorgeven. Gezien het hoge aantal onbekende huurverhogingen bij de Belastingdienst, is het maar de vraag hoe vaak dit gebeurt. Daarnaast is het voor de huurder moeilijk om te achterhalen of de verhuurder de huurverhoging doorgeeft. Wanneer de verhuurder de jaarlijkse huurverhoging wél doorgeeft, dan past de Belastingdienst de maandelijkse toeslag niet direct aan, maar verrekent dit na het aflopen van het kalenderjaar.

Woningverbetering of verhuizen

Als de huur wordt verhoogd na woningverbetering, of als de huurder verhuist naar een duurdere woning, dan moeten huurders dit binnen vier weken doorgeven aan de Belastingdienst.

huurtoeslag
huurverhoging na woningverbetering
jaarlijkse huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen