Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHuurdersvereniging Meindenhof in Amsterdam Zuidoost vindt het voorstel van verhuurder Vesteda om de huren per 1 juli met maximaal 3,6 procent te verhogen, te mager. Meindenhof wil dat de huren worden bevroren.
Op 11 februari kregen alle huurdersverenigingen van Vestedacomplexen in Amsterdam en Utrecht een brief waarin Vesteda, een institutionele belegger, aankondigt ‘te kiezen voor een vrijwillige beperking van de huurprijsstijging’, omwille van de betaalbaarheid. Vestedahuurders in de hoofdstad en Utrecht krijgen een huurverhoging van maximaal 3,6% (inflatie 2019 + 1%).
Ook ziet Vesteda dit jaar af van de extra inkomensafhankelijke huurverhoging voor huurders met een ‘gereguleerd’ huurcontract. Huurders in de vrije sector (met een geliberaliseerd huurcontract) krijgen per 1 juli een huurverhoging van maximaal inflatie (CPI: consumentenprijsindex) met een opslag van 1%. Op complex- en woningniveau kan Vesteda ‘in beperkte mate’ afwijken van dit beleid.
Vesteda deed dit voorstel in een brief van 11 februari aan de huurdersverenigingen van Vestedacomplexen in Amsterdam en Utrecht. Op basis van de Overlegwet kunnen ze daarop voor 26 maart reageren. De reactie van huurdersvereniging Meindenhof in Amsterdam Zuid-Oost liet niet lang op zich wachten. Op 17 februari adviseerde de huurdersvereniging Vesteda ‘dringend’ om de huren per 1 juli helemaal niet te verhogen maar te bevriezen.
‘Natuurlijk is het afzien door Vesteda van de toegestane maximale huurverhogingen en het daarbij achterwege laten van het toepassen van de wet op inkomensafhankelijke huurverhoging een stap in de goede richting’, aldus huurdersvereniging Meindenhof. ‘Maar’, zo voegt de huurdersvereniging eraan toe, ‘Na de forse, soms zelfs extreme verhogingen van de afgelopen jaren lijkt ons een bevriezing van de huren voor de komende jaren beter op zijn plaats. Iets dat bovendien meer recht doet aan invulling van de maatschappelijke verantwoordelijkheid van grote beleggers.’
In een toelichting vertelt bestuurslid Douwe Zeilmaker van huurdersvereniging Meindenhof hoe de forse huurverhogingen voor zijn eigen situatie hebben uitgepakt. ‘Omdat ik een gereguleerd huurcontract heb en ik gezien mijn inkomen in aanmerking kwam voor de extra huurverhoging, is mijn huur de afgelopen jaren steeds met het maximale percentage gestegen, tussen 6 en 7 procent per jaar. Daardoor betaal ik nu 1.053 euro per maand, meer dan mijn buren die in de vrije sector huren.’ Het zit hem duidelijk hoog. ‘Ze hebben ons jarenlang uitgekleed.’
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met uw verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. U bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel