Persbericht

Huurders naar de rechter om aardbevingsproblemen

16 februari 2018

De Woonbond en zeven huurdersorganisaties gaan huurders bijstaan in het claimen van immateriële schade, werd vandaag bekend op het symposium ‘Huurders in het aardbevingsgebied’. Huurders in het bevingsgebied zijn een vergeten groep slachtoffers van de aardbevingen. De schadeafhandeling en het schadeprotocol zien alleen toe op schade aan onroerend goed. Maar er zijn heel veel huurders die last hebben van angsten en gevoelens van onveiligheid. Bovendien krijgen zij te maken met allerlei toestanden bij versterking van hun woningen: ze moeten tijdelijk ergens anders wonen, krijgen aannemers en schade-experts over de vloer. “Hun woongenot wordt ernstig geschaad. Er zijn veel huurders wiens leven wordt beheerst door de bevingen en dat moet worden gecompenseerd”, aldus Ronald Paping van De Woonbond.

In het bevingsgebied staan naar schatting 30.000 huurwoningen. De huurdersorganisaties die nu al bij het initiatief van de Woonbond zijn aangesloten vertegenwoordigen ruim 14.000 woningen met ruim 30.000 bewoners. De rechter bepaalde bij vonnis van 1 maart 2017 dat inwoners van het bevingsgebied waar regelmatig aardbevingen worden gevoeld en die last hebben van zorgen, angsten en gevoelens van onveiligheid recht hebben op smartengeld. De komende periode wordt huurders via lokale bijeenkomsten verteld hoe het juridisch in elkaar steekt en hoe ze hun claim kunnen indienen. Er komt ook een speciaal telefonisch steunpunt voor huurders met vragen rondom deze compensatie. 

Omdat de immateriële schades zijn uitgesloten van het schadeprotocol, moet elke inwoner van het gebied zelf een claim bij de NAM indienen. De Woonbond heeft De Haan Advocaten & Notarissen bereid gevonden deze claims voor de huurders te begeleiden. De Haan was eerder succesvol in de claim rondom de waardedaling van onroerend goed door aardbevingen en was ook de partij die bij de rechter de compensatie afdwong rondom de immateriële schade door aardbevingen. De rechter oordeelde op 1 maart 2017 dat de NAM deze compensatie moet betalen.

Woonbonddiensten

Persvoorlichter

Marcel Trip
06-30329497
uitsluitend voor journalisten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen