Huurders Rotterdam in actie tegen sloop huurwoningen

7 maart 2016

Het samenwerkingsverband van Rotterdamse Huurdersorganisaties (Huurdersnetwerk Rotterdam) is druk bezig met het verzamelen van handtekeningen voor het houden van een referendum. Met het referendum willen ze een uitspraak van de Rotterdammers krijgen over de sloopplannen voor 20.000 sociale huurwoningen.

Sloop van woningen

Volgens wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) kampt Rotterdam met een ‘overschot’ aan goedkope huurwoningen. Hij wil dat meer Rotterdammers met een laag inkomen op zoek gaan naar een goedkope woning buiten de stad. Dat is de inzet van de Woonvisie Rotterdam.

Omliggende gemeenten

Wethouders van de omliggende gemeenten hebben in het AD Rotterdams Dagblad van 4 maart laten weten geen ruimte te hebben voor extra sociale huurders. Sterker nog, veel randgemeenten hebben ook sloopplannen. ‘Een gênante vertoning,’ reageert Woonbonddirecteur Ronald Paping in de krant op de Rotterdamse plannen. ‘Waar moeten de arme lui dan wonen. Op de Derde Maasvlakte?’

Handtekeningen en procedure

Voor de eerste fase zijn de handtekeningen van 1.000 kiesgerechtigde Rotterdammers nodig. Daarna gaat de gemeente controleren of het referendum aan alle eisen voldoet. De handtekeningen moeten op zijn laatst een week voor de Woonvisie ter behandeling op de agenda van de gemeenteraad staat worden ingediend. De behandeling wordt dan uitgesteld. Vervolgens zijn er nog minstens 10.000 handtekeningen nodig om het referendum door te laten gaan.

Huurdersnetwerk Rotterdam in actie

Het is nog niet bekend wanneer de gemeenteraad de Woonvisie gaat behandelen. Het Huurdersnetwerk Rotterdam is voor de eerste 1.000 handtekeningen ambassadeurs aan het werven. Het gaat dan om Rotterdammers die actief bij gaan dragen aan het uiteindelijk halen van minstens 10.000 handtekeningen die nodig zijn voor het houden van het referendum.

huurdersorganisatie
sloop

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen