Huurders met stadsverwarming gaan er in 2019 flink op achteruit

10 januari 2019

Huurders met blok- of stadsverwarming gaan in 2019 gemiddeld 164 euro meer betalen dan in 2018. Oorzaak is de koppeling van de warmtetarieven aan de gestegen gasprijzen.

Huurstijging

Koppeling tarieven

Consumenten met stads- en blokverwarming mogen volgens de wet niet meer betalen voor de levering van warmte dan huishoudens die aangesloten zijn op het aardgas. Daarom zijn de tarieven gekoppeld aan de ontwikkeling van de gasprijs, inclusief energiebelastingen. Stadswarmtebedrijven dragen deze energiebelasting echter niet af.

Huurders met stads- of blokverwarming betalen 18% meer

Eind 2018 werd bekend dat de energiebelasting op gas gaat stijgen. Daarnaast gaan de gastarieven omhoog. Hierdoor stijgen dus ook de tarieven voor huurders die met hun woning op stads- of blokverwarming zijn aangesloten met maar liefst 18%.

Huurders die geen gas gebruiken zijn de dupe

De Woonbond vindt het belachelijk dat warmtebedrijven de gestegen belasting op gas op deze manier in hun zak kunnen steken. Terwijl bewoners met stadsverwarming helemaal geen gas stoken. Bastiaan van Perlo, beleidsmedewerker bij de Woonbond: 'Dit is niet uit te leggen. Om het gasverbruik te ontmoedigen wordt de prijs verhoogd. Huurders die geen gas gebruiken worden nu alsnog met hogere tarieven opgezadeld.'

Koppeling aan gas loslaten

De Woonbond pleit er dan ook voor dat zo snel mogelijk de koppeling wordt losgelaten en dat daarmee de prijs van stadsverwarming lager blijft. Daarmee wordt stadsverwarming een aantrekkelijker alternatief voor aardgas.

betaalbaarheid
energiebesparing
warmtewet

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen