Huurders op straat na aanvechten te hoge huur

2 september 2020

In Den Haag dreigt een jong stel volgende maand uit hun woning gezet te worden, omdat een grote investeringsmaatschappij (Orange Capital Partners) hun tijdelijke contract wil beëindigen. De Bond Precaire woonvormen (BPW) voert vanmiddag actie tegen de uitzetting op de stoep van de verhuurder.

Boze huisbaas en verbaasde huurder.

De huurders moeten de woning, waar ze bijna 6 maanden naar gezocht hebben, na 12 maanden alweer verlaten schrijft de BPW.

Te hoge huur

De reden van het niet verlengen van het contract is volgens de huurders de huurverlaging die ze via de huurcommissie voor elkaarprobeerden te krijgen. Volgens het woningwaarderingsstelsel, waarmee de maximale huurprijs van een wordt berekend, lag de huurprijs €300,- te hoog. Het aanvechten van de te hoge huur leidde volgens de huurders tot het niet verlengen van het tijdelijke contract.

Wet doorstroming huurmarkt

Onder de wet doorstroming huurmarkt is het voor commerciële verhuurders verg makkelijk geworden om tijdelijke huurcontracten in te zetten. Marcel Trip van de Woonbond: ‘Op die manier kunnen ze makkelijker een hogere huur vragen aan een nieuwe huurder, en ontstaat de dynamiek dat je je als zittende huurder beter koest kunt houden over een te hoge huur of slecht onderhoud om kans te maken op een verlengd contract.’

De Woonbond pleit er al langer voor om de inzet van tijdelijke contracten te beperken en om het vragen van te hoge huurprijzen als economisch delict aan te pakken.  

Nieuwe woning aangeboden

In een telefonische reactie laat Orange Capital Partners weten dat de huurders al een keuze tussen twee nieuwe woningen was aangeboden en dat er binnenkort een bezichtiging is van één van de woningen. Ook is de verhuurder van mening dat, omdat het tijdelijke contract eindigde en niet werd verlengd, er geen sprake was van een 'uitzetting'.

actie
tijdelijke verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen