Huurders op straat na einde tijdelijk huurcontract

30 augustus 2017

Verschillende Amsterdamse bewonersgroepen en de Bond Precaire Woonvormen zijn een actie gestart tegen de ontruiming van een jong gezin door woningcorporatie De Key.

Stop huisuitzettingen

Het toenemend gebruik van tijdelijke huurcontracten door woningcorporaties leidt tot schrijnende situaties. Zo dreigt op 1 oktober in Amsterdam een jong gezin met een baby uit hun huurwoning te worden gezet en op straat te belanden.

Geen vervangende woonruimte

Moeder Busra, vader Zoubair en hun kind Souhaib hebben een aflopend tijdelijk huurcontract en krijgen geen vervangende woonruimte aangeboden door hun verhuurder, woningcorporatie De Key. Busra voltooide in 2016 haar studie. Ze heeft een campuscontract, wat inhoudt dat ze de woonruimte moet verlaten als ze haar diploma heeft behaald. Ze dacht op haar werk in de GGZ een vast contract te krijgen, maar dat ging niet door. Daardoor kreeg ze geen hypotheek en kon de koop van de woning die zij en haar man op het oog hadden, ook niet doorgaan. Ondertussen werd ze zwanger en kreeg ze een kind in de tijdelijke woning van 32 vierkante meter. ‘Ik heb echt alles geprobeerd om aan een andere woning te komen, maar we kunnen niets vinden’, vertelt Busra. ‘Alle instanties schuiven de verantwoordelijkheid van zich af. Men zet er zelfs vraagtekens bij waarom wij een gezin zijn gestart.’

374 kinderen dakloos

Uit cijfers van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties blijkt dat vorig jaar bij meer dan 50 procent van alle nieuwe verhuringen in Amsterdam sprake was van enige vorm van tijdelijkheid. In de hoofdstad steeg het aantal gezinnen dat dakloos werd en in de noodopvang belandde in 2016 met 30 procent naar 217. Het gaat hierbij om 374 kinderen. Nog eens 960 gezinnen dreigen hun huis te worden uitgezet. Mede als gevolg van beëindiging van flexibele huurcontracten is het aantal daklozen in heel Nederland gegroeid van 17.800 in 2009 naar 31.000 in 2015.

Alle De Key-woningen tijdelijk

De Key is bezig om al haar huurwoningen te flexibiliseren en tijdelijk te maken. Men wil zich enkel nog richten op jongeren, studenten en starters. Om het flexbeleid verder te kunnen uitbouwen heeft de corporatie zelfs haar statuten gewijzigd, tegen de zin van onder meer haar huurdersvereniging Arcade en SP-wethouder Wonen Laurens Ivens.

De Woonbond ondersteunt de actie in Amsterdam. Beleidsmedewerker Jannie Komduur: ‘Deze huisuitzetting illustreert de desastreuze uitwerking van tijdelijke contracten op huurders en de maatschappij.’

Hier kunt u de petitie tekenen om te voorkomen dat er (weer) een gezin met baby op straat komt te staan.

misstanden corporatiesector
tijdelijke verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen