Huurders in Vollenhove in actie tegen huurplannen

10 januari 2013

Huurdersvereniging Zwartewaterwiede en woningcorporatie Wetland Wonen boden SP Tweede Kamerlid Paulus Jansen gisteren 9 januari ruim 1.200 handtekeningen van lokale huurders aan. De huurders in het Overijsselse Vollenhove laten daarmee een krachtig protest horen tegen de kabinetsplannen voor de huursector.

www.actiehuuralarm.nl
Logo van de Actie Huuralarm van de Woonbond

Vorige maand sloegen Huurdersvereniging Zwartewaterwiede en Wetland Wonen de handen ineen om huurders te mobiliseren hun stem te laten horen. Niet tevergeefs: maar liefst 1.200 van de 3.200 Wetland-huurders reageerden binnen twee weken op hun gezamenlijke oproep om een protestbrief te ondertekenen.

Paulus Jansen, Tweede Kamerlid van SP en woordvoerder Wonen en Energie,  kreeg de handtekeningen uit handen van het bestuur van de Huurdersvereniging en de directeur van Wetland Wonen. Jansen was gisteren op werkbezoek in Vollenhove, waarbij hij zich liet informeren over de gevolgen van het kabinetsbeleid voor de huurders van deze woningcorporatie.

Het kabinet Rutte II wil woningcorporaties zware heffingen opleggen om zo het financieringstekort af te dekken. Voor Wetland Wonen heeft dit tot gevolg dat alle nieuwbouwinvesteringen voor 2013 vooralsnog zijn stopgezet. “Maar ook investeringen in bestaande woningen om die energiezuiniger te maken, waardoor de woning comfortabeler wordt en de huurder minder energiekosten hoeft te betalen, kunnen dan niet door gaan”, zegt Marcel Timmerman, directeur van Wetland Wonen.

Huren gaan sterk stijgen

Huurdersvereniging Zwartewaterwiede vreest -net als de Woonbond- dat de huren onder Rutte II sterk zullen stijgen. “Wij begrijpen dat de woningcorporatie geen andere keus heeft, het geld dat zij moet gaan betalen moet toch ergens vandaan komen. Het is echter wel erg triest dat de zwakste schouders de zwaarste lasten moeten dragen”, zegt Gerda Driegen, secretaris van de Huurdersvereniging.

Woonvoorziening gehandicapte kinderen gaat niet door

Paulus Jansen ontmoette tijdens zijn werkbezoek een vertegenwoordiging van ouders die ijveren voor een woonvoorziening voor hun gehandicapte kinderen – één van de projecten die vanwege de kabinetsvoornemens zijn stopgezet door Wetland Wonen. De ouders waren ook eind december bij het debat in de Tweede Kamer om te protesteren tegen de kabinetsplannen, en hebben daar eveneens een ontmoeting gehad met Jansen.

Steun Huuralarm petitie blijft nodig

Ook uw stem laten horen tegen de kabinetsplannen die huurders hard raken? Onderteken dan de Huuralarm petitie van de Woonbond, en roep anderen op om hetzelfde te doen. Er zijn intussen al ruim 22.000 handtekeningen verzameld, waarvan het grootste deel digitaal via huuralarm.petities.nl.  Op papier ondertekenen kan ook. Op de actiewebsite www.actiehuuralarm.nl kunt handtekeningenlijsten downloaden of bestellen. Volgende maand worden de handtekeningen aangeboden in Den Haag.

Zie ook

huurdersorganisatie
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen