Huurders vrije sector straks naar huurcommissie om huurverhoging

26 november 2020

Vanaf volgend jaar kunnen huurders in de vrije sector met een te hoge huurverhoging naar de huurcommissie stappen. 

Er geldt dan namelijk voor het eerst een maximale huurverhoging voor de vrije sector, van inflatie plus één procent. Huurders die een te hoge huurverhoging krijgen en er met de verhuurder niet uit komen kunnen dit dan voorleggen aan de huurcommissie. Die doet vervolgens een bindende uitspraak. Dit is onderdeel van de deal die PvdA en GroenLinks met het kabinet maakten over de woonbegroting.

Stapje in de goede richting

Dat is een stap in de goede richting.  De consumentenbescherming voor huurders in de vrije sector is nu erg slecht geregeld. Zij kunnen met geschillen over de huurprijs, te hoge servicekosten en achterstallig onderhoud nu niet terecht bij de huurcommissie. Ze moeten bij een geschil naar de rechter. Dat is een grote stap, met een groter financieel risico dan de stap naar de laagdrempelige huurcommissie. De Woonbond vindt dat huurders in de vrije sector ook bij slecht onderhoud en te hoge servicekosten naar de huurcommissie moeten kunnen stappen. 

Teken de petitie tegen woekerprijzen

Een komend kabinet moet vrije sector huurders verder gaan beschermen. Door de hoge aanvangsprijzen in de vrije markt aan banden te leggen. Daar mag een verhuurder nu nog torenhoge prijzen vragen. Teken de petitie Weg met de wooncrisis en spoor de aankomende minister van Volkshuisvesting aan om te zorgen voor betaalbare huurprijzen en een betere positie van huurders.

huurcommissie
jaarlijkse huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen