Huurders willen meer sociale huur en aanpak van huisjesmelkers

14 maart 2022

Voor veel huurders is het thema wonen en huren erg belangrijk in het bepalen van hun stem in de gemeenteraadsverkiezingen. Hierbij wordt veel verwacht van lokale en linkse partijen, aldus een ledenpeiling.

Gevraagd naar welke maatregel de gemeente het snelst moet nemen, wordt het bouwen van meer sociale huurwoningen het vaakst genoemd, maar ook het aanpakken van huisjesmelkers is populair onder huurders in de peiling. Dit zijn de actiepunten waarop volgens het ledenpanel van de Woonbond in de gemeentepolitiek moet worden doorgepakt. In de peiling noemen huurders linkse partijen zoals PvdA, SP en GroenLinks als sterke voorstanders voor deze zaken, maar opvallend is dat het ledenpanel meent dat ook lokale partijen zich hiervoor sterk maken.

Achterban stemt

Twee weken voor de verkiezingen ondervroeg de Woonbond 344 leden. Van hen geeft 92% dan aan zeker te gaan stemmen. Van deze 316 leden stemmen er 81 op een lokale partij omdat zij verwachten dat deze het beste opkomt voor de belangen van huurders en woningzoekenden. Van de 316 leden die gaan stemmen geven 269 aan het onderwerp ‘huren en wonen’ extra zwaar te laten meewegen in hun keuze.

Op de hoogte

Ruim de helft van de stemmende huurders in het panel noemt lokale verkiezingsprogramma’s als belangrijkste bron van informatie. Daarnaast volgt de helft van het panel de politieke discussie in lokale media en 140 ondervraagden gebruikt een lokale online kieswijzer. Flyers van politieke partijen, informatie op sociale media en gesprekken over lokale politiek met familie en vrienden, helpen eveneens om een keuze te maken.

Maak het verschil

Gemeenten kunnen een grote stempel zetten op het lokale woonbeleid. De gemeenteraad kan bijvoorbeeld inzetten op meer sociale woningbouw, de aanpak van huisjesmelkers en het tegengaan van dakloosheid. Tenminste als genoeg raadsleden dit belangrijk vinden. De Woonbond roept dan ook alle huurders op hun stem uit te brengen voor de gemeenteraad. Weten over welke woonthema's de gemeente gaat? Lees het artikel Wonen en de gemeenteraadsverkiezingen.

feiten en cijfers
vereniging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen