Huurdersorganisaties in actie tegen huurverhoging

28 januari 2015


Tientallen actieve huurders van huurdersorganisaties wisten, ondanks de sneeuw waardoor de treinen niet reden, afgelopen zaterdag toch het actiecafé van de Woonbond te bereiken. In het kader van de landelijke campagne “Blokkeer de huurverhoging” kwamen huurders bijeen om acties te plannen.

Blokkeer de huurverhoging

In verschillende tafels gingen de huurders uiteen om te brainstormen over lokale acties om de petitie op de kaart te zetten. Zo vragen ze bij politiek en verhuurders aandacht voor betaalbare huren.

Aan het eind van de dag lagen er concrete plannen op tafel. Zoals bijvoorbeeld het verzamelen van handtekeningen op publieke evenementen, of acties voeren bij de verhuurder. Het masker van minister Stef Blok dat de Woonbond heeft laten maken en dat door lidorganisaties voor acties kan worden ingezet, sprak ook tot de verbeelding. De Woonbond heeft naar aanleiding van de diverse plannen een document met tips en trucs gemaakt dat ter inspiratie kan dienen voor lokale acties door huurdersorganisaties. De komende weken kunnen huurdersorganisaties dus volop aan de slag. Dat gebeurde ook meteen. HBV Leersum bracht de campagne nog diezelfde dag onder de aandacht op een informatiebijeenkomst én op de lokale radio.

Blokkeer de huurverhoging

Inmiddels loopt de petitie online al in volle gang. Binnen een week tijd hebben al meer dan 3.000 mensen de oproep voor betaalbare huren gesteund. Met de petitie "Blokkeer de huurverhoging" wil de Woonbond, samen met huurders en huurdersorganisaties in het hele land, druk uitoefenen op politiek én verhuurders om nieuwe enorme huurverhogingen tegen te houden.

Huurstijgingspercentages bekend

Sinds de invoering van het huurbeleid van Rute II kunnen de huren ver boven inflatie stijgen. De huren kunnen in de gereguleerde sector dit jaar stijgen met maximaal 2,5%, 3% of 5%. Welk maximum geldt is afhankelijk van het huishoudinkomen van de huurder. Maar ook huurders met een smalle beurs kunnen een verhoging van 2,5% krijgen. De Woonbond wil dat er gekozen wordt voor een huurbeleid waarbij de huren niet vér boven inflatie stijgen. Daarnaast roept de landelijke huurdersorganisatie verhuurders op de huurstijging te matigen. De afgelopen twee jaar stegen de huren gemiddeld bijna 10%, waardoor veel huurders financieel in de knel zitten.

Deel je acties met de Woonbond

Een geslaagde actie achter de rug? Deel het met de Woonbond. Stuur een korte beschrijving en een foto van de actie naar actie@woonbond.nl. De leukste inzendingen delen we op de website.

actie
huurdersorganisatie
jaarlijkse huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen