Huurkorting door giftig water

1 februari 2021

Twee huurders in het Amsterdamse Hilwiscomplex is 60 procent korting op de huur toegewezen, omdat er te veel lood in het drinkwater zit. Oorzaak hiervan is vermoedelijk oude loden waterleidingen.

De bewoners eisen daarom dat de verhuurder het gehele complex inspecteert en loden leidingen verwijdert en vervangt door loodvrije leidingen. Het Hilwiscomplex staat in de hoofdstad bekend als ‘De Wolkenkrabber’: de woontoren staat in de Rivierenbuurt. Het pand werd in de jaren twintig gebouwd en in 1932 opgeleverd.

Loden leidingen niet vervangen

De bewoners kregen de huurkorting na een kort geding bij de rechter. Bovendien eisten zij dat de verhuurder het hele gebouw aan een inspectie onderwerpt en loden waterleidingen vervangt. Deze eis honoreerde de rechtbank niet, omdat de verhuurder onderhoud en vervanging alleen samen met woningeneigenaren die in het complex wonen, mag doen. De rechter gaat er vanuit dat de huurkorting de verhuurder dwingt om met de kopers in het complex (verenigd in de Vereniging van Eigenaren) in gesprek te gaan en de vervanging van de loden waterleidingen samen te vervangen. De bewonersvereniging is het niet eens met deze afweging en denkt na over vervolgstappen om de leidingen zo snel mogelijk vervangen te krijgen.

Lood is ongezond

Lood in drinkwater is erg schadelijk voor baby’s en kinderen tot zeven jaar. Lood kan bij hen leiden tot hersenschade. Bij volwassenen vergroot lood het risico op hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekten. Loden leidingen werden tot 1960 in woningbouw toegepast. Het is onbekend hoeveel huizen nu nog loden leidingen hebben, maar de Gezondheidsraad schat dat er nog 100.000 tot 200.000 woningen zijn met loden leidingen.

binnenmilieu
gebreken

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen