Huurmakelaar moet duizenden euro’s terugbetalen

14 augustus 2018

Huurders krijgen onterecht in rekening gebrachte bemiddelingskosten terug. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechter afgelopen week.

Bemiddelingskosten

Het gaat om een groep van zestien studenten uit Groningen. Bij elkaar moet bemiddelaar K&P Makelaars €11.000,-  terugbetalen.

Uitspraak Hoge Raad

In 2015 lag er een klip en klare uitspraak van de Hoge Raad waaruit blijkt dat er geen bemiddelingskosten mogen worden gevraagd aan woningzoekenden wanneer de makelaar ook in het belang van de verhuurder werkt. Het maakt niet uit of de verhuurder wel of niet voor deze diensten heeft betaald.

Ook voor kamers

Vroeger werden alleen woningzoekenden van zelfstandige woonruimte beschermd tegen bemiddelingskosten. Maar dankzij een wetswijziging geldt per 1 juli 2016 dezelfde juridische bescherming bij kamers. Toch blijven huurmakelaars het proberen.

Huurmakelaars

Vaak proberen huurmakelaars onder het terugbetalen van de kosten uit te komen. Zo had K&P Makelaars zaken gedaan met de studenten onder aan andere naam. Dat bedrijf bestaat niet meer, en dus hebben de studenten pech, vond de makelaar. Daar ging de rechter niet in mee. K&P is een voortzetting van het oude bedrijf, en moet dus gewoon betalen. ‘Wat we ook vaak zien gebeuren, is dat bemiddelaars de vreemdste termen gebruiken om het maar niet over bemiddelingskosten te hebben. Kosten huurder, een renting fee, of torenhoge administratiekosten,’ somt Marcel Trip van de Woonbond op. ‘Huurmakelaars proberen zo een rookgordijn op te trekken. Maar als het gaat om een bedrag dat je betaalt om via de huurmakelaar woonruimte te krijgen, gaat het gewoon om bemiddelingskosten.’

Bemiddelingskosten terug? Doe de online check

 Benieuwd of je ook kans maakt betaalde bemiddelingskosten terug te vorderen? Doe onze online check ‘Bemiddelingskosten terugvragen’.

bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen