Huurmakelaars nog steeds in de fout

20 november 2017

Huurmakelaars brengen nog steeds onterecht kosten in rekening bij woningzoekenden. Dat blijkt uit een reportage van het consumentenprogramma Kassa. Vaak gaat het om een paar honderd euro.

Ruim twee jaar geleden maakte de Hoge Raad korte metten met deze praktijken.

Nog steeds onterechte kosten

Redacteuren van het tv-programma deden zich bij diverse huurmakelaars voor als woningzoekenden en merkten dat er vaak nog steeds onterecht kosten in rekening werden gebracht. De uitspraak van de Hoge Raad in 2015 maakte duidelijk dat er nooit een bedrag aan huurders gevraagd kan worden wanneer huurmakelaars namens de verhuurder woonruimte aanbieden. Ze treden dan immers op in het belang van de verhuurder en ze mogen hiervoor geen rekening neerleggen bij de huurder.

Andere naam, zelfde praktijk

Kassa merkt dat huurmakelaars een hoop termen hanteren voor bemiddelingskosten. Presentatrice Brecht van Hulten somt het rijtje nog eens op: ‘Kantoorkosten, dossierkosten, vestigingskosten, courtagekosten, handling fee, contractkosten, marketingskosten, advieskosten, ze verzinnen de gekste namen.’ Ook de Woonbond merkt dat huurmakelaars de term 'bemiddelingskosten' vermijden. ‘Het maakt niets uit hoe je het noemt, het mag gewoon niet’, reageert Marcel Trip van de Woonbond in de uitzending.

Vorder bemiddelingskosten terug

Huurders die onterecht bemiddelingskosten hebben betaald kunnen die tot vijf jaar nadat ze hebben betaald, terugvorderen. De Woonbond heeft hier een standaard brief voor beschikbaar.  Daarnaast hebben we een ‘check bemiddelingskosten’ waarmee huurders kunnen zien of ze een sterke zaak hebben. Het is mogelijk via de Woonbond juristen in te schakelen.

bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen