Huurmakelaars rekenen nog steeds onterechte bemiddelingskosten

18 december 2015

Er zijn nog steeds huurmakelaars die ten onrechte bemiddelingskosten neerleggen bij de huurder, al heeft de Hoge Raad eind oktober van dit jaar nog eens bevestigd dat dit niet mag. Dat blijkt uit beantwoording van Kamervragen van de SP door minister Blok.

Bemiddelingskosten

Blok stelt dat er nog steeds huurmakelaars zijn die ten onrechte bemiddelingskosten in rekening brengen bij de huurder, terwijl er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt. Woningzoekenden vinden de woning dan zelf op de website van de bemiddelaar. Omdat het aanbieden van de huurwoningen ten gunste is van de verhuurder wordt er feitelijk voor de verhuurder gewerkt en mogen er geen bemiddelingskosten in rekening gebracht worden bij de woningzoekende. Het is daarbij niet van belang of de verhuurder voor deze dienst betaalt.

Direct Wonen
SP-Kamerlid Bashir legde Blok een praktijkvoorbeeld voor waarbij Direct Wonen bemiddelingskosten  ter hoogte van € 1500,- vroeg. Blok laat weten dat het in dit voorbeeld inderdaad gaat om onterechte bemiddelingskosten: ‘in een dergelijk geval mogen geen bemiddelingskosten aan de consument-huurder in rekening worden gebracht, maar alleen aan de verhuurder,’ schrijft hij aan de Kamer. Direct Wonen beloofde eerder al eens beterschap aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Faillissement

Op de vraag hoeveel bemiddelaars hun bedrijf opdoeken of zich failliet laten verklaren om claims te ontlopen, moest Blok het antwoord schuldig blijven. Wel geeft de minister aan dat een faillissement niet zo makkelijk gaat. Dit loopt via de rechter en een ongegrond verzoek tot faillissement moet aan het licht komen bij onderzoek door de curator.

Woonbondactie terugvorderen bemiddelingskosten

De Woonbond heeft een gratis modelbrief beschikbaar gesteld waarmee huurders onterecht betaalde bemiddelingskosten terug kunnen vorderen. Wordt hier niet (voldoende) op gereageerd? Met onze deurwaarderscheck kunnen huurders zien of ze in aanmerking komen om via de Woonbond met een deurwaarder bemiddelingskosten terug te vorderen. 

bemiddelingskosten
Tweede Kamer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen