Huurprijsbescherming schiet tekort

26 oktober 2021

De huurprijsbescherming in Nederland functioneert niet goed genoeg. Uit onderzoek van Argos blijkt namelijk dat voor 8 op de 10 kamers op de commerciële huurmarkt een te hoge huur wordt gerekend.

Gemiddeld vragen verhuurders bijna 150 euro meer dan de wettelijk toegestane huurprijs.

Beboet hoge huurprijzen

In de uitzending van ARGOS TV, waar ingegaan wordt op te hoge huurprijzen en intimiderende huisbazen, legt de Woonbond het probleem uit. ‘Er zit een prikkel in het systeem waarbij de verhuurder gewoon kan proberen die hogere prijs te vragen,’ vertelt Woonbondwoordvoerder Marcel Trip. Er staan nu geen sancties op. Het is voor verhuurders lonend om het gewoon maar te proberen. De Woonbond pleit al langer voor het strafbaar maken van te hoge huurprijzen, zodat er boetes kunnen worden uitgedeeld aan verhuurders die te hoge huren innen. Ook bij BNR Nieuwsradio gingen we hier nogmaals op in.

Wet tegen foute verhuurders

Argos heeft ook uitgebreid aandacht voor intimidatie door foute verhuurders. Bijvoorbeeld nadat een huurder naar de Huurcommissie stapt. De Woonbond pleit al langer voor het aanpakken van intimiderende huisbazen. Na een jarenlange lobby door de Woonbond kwam minister Ollongren met de Wet Goed verhuurderschap. Deze wet geeft gemeenten de middelen om foute huisbazen aan te pakken met boetes, en desnoods het beheer van de panden over te nemen. De wet moet volgens de Woonbond dan ook zo snel mogelijk worden aangenomen.

Check je huurcontract

Het is van belang om als huurder bij aanvang van de huur te controleren of je huurprijs niet te hoog is. En om kritisch te kijken naar het contract dat je tekent. Huisbazen kunnen op tal van manieren misbruik maken van het afsluiten van een huurcontract en onterechte kosten in rekening brengen. Ga je huren? Doe dan eerst de Woonbond Huurcontract-check.

aanvangshuur
huurcommissie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen