Huurprijzen vrije sector op recordhoogte

22 april 2022

De huurprijs per vierkante meter bereikte afgelopen kwartaal een recordhoogte, bleek uit cijfers van verhuurplatform Pararius. 

Met een gemiddelde prijs van €17,18 per vierkante meter betaalt een nieuwe huurder in de vrije sector voor een appartement van zestig vierkante meter al meer dan €1000,- in de maand. De prijs per vierkante meter ligt bijna zeven procent hoger dan een jaar geleden. 

Balans is zoek

 ‘De balans tussen wat een woning kost en wat een woning waard is, is zoek’, zegt woordvoerder Marcel Trip in het Algemeen Dagblad. ‘Steeds vaker verschijnen in de steden kleine appartementen voor de hoofdprijs. Als daar geen paal en perk aan wordt gesteld, blijft dat maar doorgaan.’

Leg huurprijzen aan banden

De bond pleit dan ook al langer voor het aan banden leggen van de huurprijzen in de vrije sector. Het kabinet wil daar in ieder geval een stap in zetten door de zogenaamde ‘middenhuur’ te gaan reguleren. De Woonbond pleit ervoor om het bestaande systeem van het woningwaarderingsstelsel door te trekken. Via dat systeem heeft een woning een maximale huurprijs die samenhangt met de kwaliteit. Op dit moment geldt de bescherming van het systeem niet meer voor woningen die boven de €763,- in de verhuur mogen. 

betaalbaarheid
geliberaliseerde huurprijs

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen