Huurprijzen vrije sector stijgen weer fors

18 januari 2022

De prijzen van verhuurde woningen in de vrije sector zijn opnieuw fors gestegen, blijkt uit cijfers van verhuurplatform Pararius.

Duizenden mensen in actie voor betaalbaar wonen in Rotterdam tijdens de 'Woonopstand'.

De gemiddelde huurprijs per vierkante meter was afgelopen kwartaal 17 euro. Dat is een stijging van ruim 5 procent op jaarbasis, blijkt uit cijfers van verhuurplatform Pararius. 

Bevestiging noodzaak aanpakken hoge prijzen

De Woonbond ziet in de opnieuw gestegen huurprijzen een bevestiging dat de hoge huurprijzen in de vrije sector moeten worden aangepakt. In het regeerakkoord staat dat huurprijzen in de vrije sector worden gereguleerd om te zorgen dat de woningen als ‘middenhuur’ worden verhuurd en om te voorkomen dat er veel te hoge prijzen worden gevraagd. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: ‘Het is de hoogste tijd om de exorbitante prijzen in de vrije sector aan te pakken. De nieuwe minister van Volkshuisvesting moet hier zo snel mogelijk werk van maken om huurders in de vrije markt te beschermen tegen woekerprijzen.’

Doortrekken huurprijsbescherming

De Woonbond wil dat het woningwaarderingsstelsel (het WWS) waarmee de maximale huurprijs voor woningen tot €763,47 wordt bepaald, wordt doorgetrokken. Bij deze woningen wordt de kwaliteit van de woning via een puntensysteem vertaald naar een maximaal toegestane huurprijs. Nu geldt deze huurprijsbescherming bij woningen die boven deze grens kunnen worden verhuurd niet meer. Winkels: ‘Het zou logisch zijn om ook in dit segment de kwaliteit van de woning de maximale huurprijs te laten bepalen.’

Acties tegen hoge huurprijzen en voor recht op betaalbaar wonen

Het afgelopen jaar gingen tienduizenden mensen de straat op om actie te voeren voor het recht op betaalbaar wonen. Het aanpakken van woekerprijzen in de vrije sector is één van de eisen uit het woonmanifest. Er staan nu alweer acties gepland.  Op 30 januari is de Woonrevolte in Amersfoort en op 6 februari is de Woonactie in Delft.

aanvangshuur
geliberaliseerde huurprijs

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen