Huurtoeslag over 2016 aanvragen

28 augustus 2017

Had u in 2016 recht op huurtoeslag, maar heeft u over dat jaar nog geen huurtoeslag aangevraagd? U heeft nog tot 1 september de tijd om huurtoeslag over 2016 aan te vragen. Daarna kan het niet meer.

Eurobiljet in puzzelstukjes

De huurtoeslag is een tegemoetkoming in de huurlasten voor huurders met een laag inkomen. Om te bepalen of u recht heeft op huurtoeslag, kijkt de Belastingdienst naar uw jaarinkomen, vermogen, (de huurprijs van) uw woning, de samenstelling van uw huishouden en uw leeftijd.

Inkomen en vermogen

De inkomensgrenzen voor huurtoeslag lagen in 2016 ongeveer op € 22.100 (eenpersoonshuishouden) of € 30.000,- (meerpersoonshuishouden). Het vermogen (spaargeld) dat u op 1 januari 2016 had mag niet hoger zijn dan € 24.437 per persoon.

Type woning en huurprijs

Om huurtoeslag te kunnen krijgen, moet u in een zelfstandige huurwoning wonen. Voor kamers is geen toeslag mogelijk. Verder geldt dat de huurprijs van uw woning niet hoger mag zijn dan de huurtoeslaggrens van €710,68. Voor jongeren tot 23 geldt dat de huurprijs niet hoger mag zijn dan € 409,92.

Kom voor 1 september in actie

Heeft u in 2016 géén huurtoeslag gekregen en had u daar gezien uw jaarinkomen en overige voorwaarden wel recht op?  Vraag dan vóór 1 september alsnog toeslag aan. Na 1 september is het niet meer mogelijk om toeslag aan te vragen over 2016. 

Proefberekening en aanvragen

De website van de Belastingdienst biedt een rekentool waarmee u -anoniem- een proefberekening kunt maken. Na het invoeren van een aantal gegevens ziet u of u huurtoeslag kunt krijgen en zo ja,  om welk bedrag het dan gaat. Vervolgens kunt u met Mijn Toeslagen toeslag aanvragen.

huurtoeslag

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen