Huurverlaging door verkeerde warmtepomp

31 augustus 2021

Huurders in Harderwijk krijgen 40% huurverlaging, omdat hun verhuurder een verkeerde warmtepomp heeft geïnstalleerd. Dat heeft de rechter onder meer besloten op basis van een Woonbond-rapport.

Drie huursters voor hun appartement
(Oud-)huurders voor hun appartementencomplex aan de Touwbaan in Harderwijk.

Twee winters hebben de huurders van eenkamerappartementen aan de Touwbaan in Harderwijk in de kou gezeten. Het voormalig kantoorpand werd gerenoveerd tot een appartementencomplex met een gasloos verwarmingssysteem. De woningen hebben allemaal een warmtepompboiler voor warm water en vloerverwarming. Begin 2019 betrokken de eerste huurders de woningen. Al snel kwamen zij met klachten bij hun verhuurder Vandenbrink Onroerend Goed over hoge energierekeningen, een koud huis en lauw water uit de kraan en douche.

Warmtepompboiler alleen voor water

In de handleiding van de warmtepompboiler staat dat de pomp alleen bedoeld is om kraanwater (tapwater) mee te verwarmen. Dit warme water kan niet gebruikt worden om een ruimte mee te verwarmen. Dat constateerden ook twee monteurs die al op 18 december 2019 in opdracht van de verhuurder onderzoek deden. Op 10 april 2020 concludeerde energieadviseur Siem Goede van de Woonbond hetzelfde. Hij was, na de uitzending van tv-programma Radar op 24 februari 2020, door de huurders ingeschakeld om een rapportage te maken.

Gebrek

De Woonbond-rapportage wordt in de uitspraak van de rechter uitgebreid aangehaald. “De ventilatiewarmtepompboiler mag volgens de fabrikant niet voor ruimteverwarming gebruikt worden. Het toestel is daar ook helemaal niet geschikt voor. Tijdens het stookseizoen kan de warmtepomp nauwelijks een bijdrage leveren aan de verwarming van woningen,” schrijft Siem Goede in zijn rapport. Hoewel de verhuurder dit alles blijft ontkennen, vindt de rechter de verwarming van de woningen – in juridische zin – een gebrek vertoont. 

Huurverlaging

De rechter gaf de huurders op 13 augustus jl. een huurprijsvermindering van 40%. De huurverlaging geldt tijdens de stookmaanden, van oktober tot april. En gaat met terugwerkende kracht in op 18 december 2019. Voor de tien huurders betekent dit een teruggave variërend van 1.650 tot 4.240 euro. De huurvermindering geldt tot het gebrek is opgelost. De verhuurder is van plan om de warmtepompboilers te vervangen door cv-ketels. Wanneer is nog onbekend. “Ik heb de woning opgezegd en woon nu weer bij mijn ouders,” vertelt de huurder met wie de Woonbond sprak. “Er komt weer een winter aan, en ik wil niet weer in de kou zitten.”

Geen schadevergoeding

De huurders vroegen de rechter ook om een schadevergoeding voor de hoge energierekening. Deze heeft de rechter niet toegekend. De kantonrechter vond dat de huurders niet goed hadden aangetoond dat de energierekening veel hoger was dan ze hadden kunnen verwachten. Ook hiervoor haalde de rechter het rapport van de Woonbond aan. Daarin staat een berekening waaruit blijkt dat elektrisch verwarmen (op dit moment nog) een stuk duurder is dan verwarmen met gas. Toch zijn de huurders hierover teleurgesteld. “De huurverlaging is niet genoeg om de enorm hoge energierekening mee te betalen.”

Warmtepomp in de energietransitie

“Ik durf niet gauw meer voor een warmtepomp te kiezen,” merkt de huurder op. “Ook niet in een nieuwe woning.” Veel nieuwe of verduurzaamde woningen worden verwarmd met een warmtepomp. Warmtepompen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Met een warmtepomp kan op een duurzame manier warmte worden gehaald uit de lucht en uit de grond. Warmtepompen zijn er in soorten en maten. Sommige zijn alleen geschikt om leidingwater mee te verwarmen, andere zijn bedoeld voor de verwarming van je huis, en er zijn ook warmtepompen die geschikt zijn voor allebei. Siem Goede: “Het is belangrijk om een zorgvuldige keuze maken.” Daarnaast moeten de woningen heel goed geïsoleerd zijn om ze met een warmtepomp aangenaam te kunnen verwarmen.

binnenmilieu
gebreken

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen