Huurwoningen zeer populair bij beleggers

11 december 2017

Beleggers en pensioenfondsen schuiven met honderden miljoenen aan huurwoningbezit. Door de lage rente is er veel kapitaal op zoek naar rendement en stabiliteit.

Hoofdkantoor van belegger Patrizia in Augsburg
Hoofdkantoor van belegger Patrizia in Augsburg

Begin december maakte de Duitse megabelegger Patrizia (1 miljard belegd in Nederlands vastgoed) bekend dat ze 1728 woningen verkopen aan corporatie Woonzorg en investeerder Amvest. Het gaat om woningen die Patrizia in 2014 kocht van woningcorporatie Vestia, die door financieel mismanagement miljarden verlies had geleden. Het is de grootste woningdeal van 2017, die 200 miljoen euro oplevert. Er gaan 422 vrijesectorwoningen naar Amvest, terwijl Woonzorg 1306 sociale seniorenhuurwoningen koopt.

700 tot 800 miljoen

Volgens Het Financieele Dagblad is dit nog maar het begin. Ook beleggers Vesteda, Syntrus Achmea, Bouwinvest en Pensioenfonds Wonen zouden in de startblokken staan om woningen te verkopen. Daarbij worden bedragen genoemd van 50 tot 250 miljoen euro. Voor het eind van het jaar zou in totaal nog 700 tot 800 miljoen aan huizenbezit van eigenaar moeten wisselen, schrijft de krant.

Prijzen omhoog

Door de overvloed aan beleggingskapitaal gaan de prijzen omhoog. Drie jaar geleden betaalden beleggers nog 80 of 90 procent van de leegwaarde van een huurwoning. Inmiddels leggen ze 100 of zelfs 120 procent van de leegwaarde neer. Vaak gaat het om ‘opschonen’ van de vastgoedportefeuille, waarbij oudere woningen in minder populaire gebieden worden verkocht, om dat geld te steken in nieuwe projecten in de Randstad of andere stedelijke regio’s.

Huurders de dupe

Huurders kunnen de dupe worden van al deze vastgoedtransacties. De rendementen moeten namelijk uit de huren worden betaald. Woonbonddirecteur Ronald Paping: ‘Als de prijzen van de woningen stijgen door dit gespeculeer, zullen ook de huren omhoog gaan. Patrizia heeft die woningen te goedkoop kunnen kopen van Vestia, en maakt er nu dikke winst mee. Dankzij het beleid van oud-minister Blok is de woningmarkt veranderd in een wildwestbusiness. Het zou me niet verbazen als daar op termijn ook een parlementaire enquête aan moet worden gewijd.’

commerciële verhuur
verkoop huurwoningen
woningmarkt

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen