Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenEen illegale ontruiming door antikraakbureau Camelot is vorige week ternauwernood voorkomen. Een moeder die met haar kind antikraak woont in een woning van woningcorporatie Parteon in Zaandam, schakelde daartoe de hulp in van vrienden, de Bond Precaire Woonvormen en een advocaat. De medewerkers van Camelot die afgelopen vrijdag kwamen ontruimen, dropen af.
De moeder had eerder al aan Camelot laten weten dat zij op dit moment gewoon geen alternatieve woonplek heeft. In mei 2010 betrok zij de leegstaande corporatiewoning van Parteon in Zaandam op basis van een antikraakcontract met Camelot. In de tussentijd kreeg zij een dochtertje. Volgens Camelot pleegt zij 'contractbreuk' omdat zij er niet mag wonen met een kind. Afgelopen 20 december ontving de moeder een contractopzegging zonder opgaaf van reden en dat de woning op 18 januari om 10.00 uur schoon opgeleverd moest worden.
Op verzoek liet Camelot telefonisch weten dat het pand verkocht zou zijn. Maar in het kadaster stond het pand aan de Oostzijde nog net als voorheen op naam van woningcorporatie Parteon en was er ook nog geen sprake van een koopakte. Aan het Noordhollands Dagblad laat Parteon weten dat de woning 'verkoopklaar' wordt gemaakt omdat de corporatie plannen heeft met de woning. Camelot laat aan dezelfde krant weten dat de ontruiming vrijdag niet is doorgegaan omdat ze 'niet voor boeman willen spelen met dit weer' en dat ze zich op verdere stappen zullen beraden. In eerdere gevallen ging Camelot wel degelijk over tot ontruiming van bewoners, zonder dat een rechter daarvoor toestemming had gegeven.
Inmiddels is het niet meer ongebruikelijk dat gezinnen via antikraakbureaus wonen. De tijd dat antikraak alleen 'avontuurlijk wonen' was voor studenten en kunstenaars is definitief voorbij. Steeds vaker blijkt antikraak voor veel mensen de enige optie omdat zij buiten de boot vallen op de huur- en koopmarkt. Ze hebben niet genoeg wachttijd opgebouwd voor een sociale huurwoning en kunnen een vrije sector huurwoning of koopwoning met geen mogelijkheid betalen.
Dit overkomt niet alleen jongeren maar mensen van alle leeftijden en soms zelfs senioren. In het algemeen gaat het om mensen met een kwetsbare positie op de woningmarkt vanwege schulden, sociaal-economische problemen, relatieproblemen of urgente woningnood om andere redenen. Kortom, in feite gaat het om de doelgroep die woningcorporaties zouden moeten bedienen.
Maar dat woningcorporatie Parteon in Zaandam het verhuren van de woning aan de Oostzijde heeft uitbesteed aan 'leegstandsbeheerder' Camelot, is allerminst een uitzondering. Woningcorporaties in het hele land doen hun leegstaande woningen graag in 'beheer' bij een van de inmiddels tientallen antikraakbureaus. De woningcorporaties lopen daarmee niet alleen huurinkomsten mis (want de huur die antikraakbureaus innen gaat in hun eigen zak). In feite dwingen ze woningzoekenden met een kleine beurs, om genoegen te nemen met een malafide 'huisbaas' (het antikraakbureau).
Antikraakbureaus schenden immers de privacy van bewoners wegens de onaangekondigde pandcontroles die gebruikelijk zijn bij antikraak. Antikraakbureaus plegen geen onderhoud, noch doen ze herstellingen aan zaken als sanitair en verwarming. Bovendien stellen ze onredelijke voorwaarden aan bewoners op straffe van forse boetes. Zo mag een antikraakwacht geen huisdieren of kinderen hebben, geen feestjes geven of moet elke week de tuin aanvegen – of €50,- betalen als hij/zij het niet doet – om maar een paar voorbeelden te noemen.
Volgens de Bond Precaire Woonvormen die de belangen van een groeiende groep tijdelijke bewoners en woningzoekenden behartigt, is de situatie in Zaandam geen incident. Op hun website maken ze melding van vijf getuigenissen van (ex) Camelot bewoners die een goed zicht geven op de handelswijze van dit bedrijf jegens haar bewoners.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel