Inbrekers kiezen meestal voor huurhuis

2 december 2015

Een huurder loopt meer kans om slachtoffer te worden van een woninginbraak dan een bezitter van een koophuis. Dat komt omdat de kwaliteit van het hang- en sluitwerk van huurwoningen gemiddeld slechter is dan die van koopwoningen.

Inbraak in woning

Favoriet bij inbrekers om de woning binnen te komen is de achterdeur (60 procent van de gevallen). Die is meestal veel minder goed beveiligd dan de voordeur. Zo’n 43 procent van de achterdeuren heeft zwak aluminium beslag dat bevestigd is met slechts enkele schroefjes. Een inbreker is daar met een schroevendraaier en een tang binnen één minuut binnen.

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) maakte deze cijfers begin november bekend na onderzoek onder 572 huishoudens, waarvan de helft eigenwoningbezitters en de helft huurders. Elk jaar vestigt de stichting, samen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en de politie, tijdens de Inbraakpreventieweken de aandacht op alle zaken die met woninginbraak te maken hebben.

Betalen voor meer veiligheid

Eerder dit jaar meldde RTL Nieuws al dat in wijken waarin meer dan 40 procent van de woningen door een woningcorporatie wordt verhuurd, het afgelopen jaar gemiddeld 11 inbraken per 1000 huishoudens plaatsvonden. In de andere wijken, met meer koopwoningen, waren dat slechts 8 inbraken per 1000 huishoudens, een verschil van 35 procent. Volgens het onderzoek van de NIPW vindt een groot deel van de huurders (37 procent) collectieve vervanging van het hang- en sluitwerk door hun woningcorporatie een goed idee. Een kwart van hen is ook bereid hiervoor een huurverhoging te betalen, als de vervanging voldoet aan de huidige veiligheidseisen. Het gemiddelde bedrag dat zij hiervoor willen accepteren is € 8,-. Ook werd hun gevraagd wat zij ervan vinden als woningcorporaties door de overheid verplicht zouden worden maatregelen tegen inbraak te treffen bij de renovatie van sociale huurwoningen. Maar liefst 4 van de 5 huurders (83 procent) is het daarmee eens.

Eind november maakte het Ministerie van Veiligheid en Justitie bekend dat woningcorporaties met plannen om inbraken tegen te gaan kunnen rekenen op financiële steun. Volgens minister Van der Steur is 2 miljoen euro in 2016 genoeg voor het beveiligen van 25.000 woningen. Het geld is bedoeld voor gebieden met veel sociale huurwoningen omdat daar relatief het vaakst wordt ingebroken.

Aantal inbraken terugdringen

Het streven van het Ministerie van Veiligheid en Justitie is dat in 2020 110.000 huurhuizen in Nederland beter beveiligd moeten zijn tegen inbraak. Zij moeten dan het Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben. Ook wil het ministerie het aantal inbraken en inbraakpogingen terugdringen, van 91.000 in 2012 naar 61.000 in 2018.

leefbaarheid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen