Inflatie hoog door sterke huurstijging

9 augustus 2013

De inflatie is in juli gestegen naar 3,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. Het CBS maakte dit donderdag bekend, met daarbij de vermelding dat de huurverhoging van gemiddeld 4,5 procent de belangrijkste oorzaak is van deze stijging.

www.actiehuuralarm.nl
Logo van de Actie Huuralarm van de Woonbond

De laatste jaren was de maximaal toegestane huurverhoging voor de meeste woningen gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar. Vanaf 1 juli 2013 gelden echter nieuwe regels en is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar, verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage. In 18 jaar zijn de huren niet zo fors gestegen als nu. Daar komt voor huurders nu ook de geldontwaarding bij. Veel huurders beklagen zich er over dat huren onbetaalbaar wordt. Bij het meldpunt dat de Woonbond in het leven heeft geroepen rond de jaarlijkse huurverhoging per 1 juli kwamen een kleine 4.000 meldingen binnen.

Van elke drie meldingen bij het meldpunt Huurverhoging had er een betrekking op de (on)betaalbaarheid van het huren. Woonbondwoordvoerder Hans Roseboom: ‘De betaalbaarheid van het huren wordt een steeds groter probleem. En je moet je realiseren dat de dit jaar verhoogde huren volgend jaar de basis zijn voor nieuwe huurverhogingen en dat de kans groot is dat die ook weer fors uitpakken.’ Bij BNR Nieuwsradio wees Roseboom op onderzoek van het OTB, waaruit blijkt dat nu al 1 miljoen hurende huishoudens niet meer kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Gevraagd naar wat de Woonbond daartegen onderneemt antwoordde hij dat er gesprekken gaande zijn met onder andere de overheid over een andere systematiek voor de jaarlijkse huurverhoging, waarbij de insteek van de Woonbond is dat er een relatie moet blijven tussen huurprijs en kwaliteit.

Nederlandse en Europese inflatie

De geldontwaarding in Nederland ligt al geruime tijd ver boven het gemiddelde in de eurozone. Waar het inflatiecijfer in Nederland voor de maand juli op 3,1 procent ligt, is dat voor de Eurozone 1,6 procent. Piet Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS, wijst ter verklaring daarvan op de lastenverzwaringen van de kabinetten Rutte, die het gemiddelde prijspeil het afgelopen jaar duidelijk hebben opgejaagd. In de Volkskrant (9 augustus) zegt hij ‘Vorig jaar ging het btw-tarief omhoog. Verzekeringen zijn duurder geworden door de nieuwe assurantiebelasting. Het kabinet heeft de tabaks- en alcoholaccijnzen al een paar keer verhoogd. Nu komt de extra huurverhoging daar nog overheen.’​

inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen