Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe Woonbond pleit in een brief aan de Tweede Kamer voor de initiatiefwet van GroenLinks, de SP en de PvdA om ervoor te zorgen dat de sociale woningvoorraad niet verder krimpt. Vandaag verdedigen de indieners de initiatiefwet.
De Woonbond wijst er in de brief op dat het aantal sociale huurwoningen de afgelopen jaren fors is afgenomen, waardoor de druk op de sociale huursector steeds groter wordt. Het aandeel sociale huur nam van 2015 tot en met 2021 af van 29,3% tot 27,2%.
Zo komen er jaarlijks steeds minder sociale huurwoningen beschikbaar en nemen de wachttijden toe. Het aantal nieuwe verhuringen van sociale huurwoningen bij corporaties daalde van circa 210.000 woningen in 2015 naar nog geen 180.000 in 2021. Ook moeten te veel huurders hun heil zoeken in een te dure particuliere huurwoning, omdat een sociale huurwoning bij een corporatie lang op zich laat wachten. Ondertussen nam het aandeel sociale huurwoningen in de particuliere huursector met een vijfde af, doordat steeds meer van deze woningen duur worden verhuurd in de vrije sector. Het aanbod kromp dus en de vraag naar sociale huur nam juist toe.
In de initiatiefwet stellen de drie partijen voor om wettelijk vast te leggen dat lokale prestatieafspraken er niet voor mogen zorgen dat de sociale woningvoorraad afneemt. De sociale huursector moet na jaren van krimp juist weer groeien. De Woonbond vindt het daarom een goede stap om een grens te trekken, om ervoor te zorgen dat de krimp wordt gestopt.
De bond spreekt de landelijke politiek aan op de verantwoordelijkheid voor het recht op wonen. De sociale sector moet weer groeien. Een ondergrens om te zorgen dat gemeenten de betaalbare voorraad in stand houden is daarbij een logische en noodzakelijke stap.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel