Inkomensindicaties Belastingdienst onbruikbaar

17 april 2012

Minister Spies respecteert de uitspraak van de kortgedingrechter over de gluurverhoging, de extra huurverhoging voor huishouden met een inkomen vanaf € 43.000. De Belastingdienst verstrekt verhuurders geen inkomensindicaties meer en verhuurders mogen reeds verstrekte indicaties niet gebruiken.

Huurprijs berekenen

​Om huurders met een inkomen van meer dan € 43.000 een extra huurverhoging van 5 procent te kunnen geven, mochten verhuurders vanaf begin 2012 inkomensindicaties van hun huurders opvragen bij de Belastingdienst.  Ook al was deze gluurverhogingswet nog niet behandeld door de Tweede en Eerste Kamer en ging het verstrekken van die inkomensindicaties ten koste van de privacy.

Zorgvuldigheid prioriteit

De minister vertelde de Tweede Kamer dinsdag 17 april tijdens het vragenuurtje dat zij als gevolg van de uitspraak prioriteit wil geven aan een zorgvuldige behandeling van het wetsvoorstel. Tegelijkertijd vertelde zij een snelle behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer ook belangrijk te vinden.

Verhuurders spoedig aangeschreven

Spies beloofde de Tweede Kamer dat verhuurders snel op de hoogte worden gebracht, zodat zij op hun beurt huurders kunnen informeren over het uitstel van de gluurverhoging. De website waarmee de Belastingsdienst gegevens verstrekt aan verhuurders is afgelopen vrijdag al gesloten.

Per juli 2012 geen gluurverhoging

De Woonbond denkt dat introductie van de gluurverhoging per 1 juli hiermee van de baan is, ook al wil Spies dat zelf nog niet zo formuleren. Zij kondigde aan het wetsvoorstel - dat vorige week door de Tweede Kamer werd goedgekeurd – snel te willen laten behandelen door de Senaat. 'Afhankelijk van de voortgang van de behandeling in de Eerste Kamer moeten we bezien wanneer deze (de huurverhoging, red.) in werking treedt.'

betaalbaarheid
inkomensafhankelijke huurverhoging
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen