Internationale Huurdersdag in teken van huurprijsbescherming

3 oktober 2016

De Internationale Huurdersdag staat in het teken van huurprijsbescherming. De International Union of Tenants (IUT) vraagt vandaag wereldwijd aandacht voor het belang van regels om woekerhuren tegen te gaan.

Nederland wordt door de IUT genoemd als één van de landen met een vorm van bescherming tegen woekerprijzen. In Nederland kennen we het woningwaarderingsstelsel, het punstenstelsel waarmee de maximaal toegestane huurprijs van een huurwoning wordt gekoppeld aan de kwaliteit van de woning.

Woningwaarderingsstelsel

Het woningwaarderingsstelsel staat onder druk. Sinds 1 oktober 2016 is het in Amsterdam en Utrecht mogelijk kleine nieuwbouwwoningen, onder de veertig vierkante meter, buiten het puntensysteem te laten vallen. Deze woningen kunnen dan in de vrije sector voor de hoofdprijs worden verhuurd. In oktober 2015 is de WOZ-waarde van een woning mee gaan tellen in de berekening van de maximale huurprijs. In gebieden met schaarste, is de maximaal toegestane huurprijs hierdoor gestegen. De Woonbond maakt zich hier zorgen over en zet zich in om de goede huurprijsbescherming van het woningwaarderingsstelsel te behouden.

Landelijke Huurdersdag

In Nederland vieren we de Landelijke Huurdersdag op zaterdag 8 oktober. In de middag zijn er diverse huurcolleges en workshops voor huurders en huurdersorganisaties, is er een informatiemarkt en ’s ochtends is er een politiek debat tussen Tweede Kamerleden over de toekomst van huren in Nederland. Kijk voor meer informatie op website van de Landelijke Huurdersdag.

IUT
puntenstelsel

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen