De jaarlijkse huurverhoging in Huurwijzer 1

3 april 2020

De jaarlijkse huurverhoging staat weer centraal in de eerste Huurwijzer van dit jaar. Maar ook de opbrengsten van het Sociaal huurakkoord voor huurders, de coronacrisis en de energietransitie komen aan bod.

Wonen in een camper in Huurwijzer 1, 2020

In Huurwijzer 1 lees je alles over de regels voor de maximale huurverhoging in 2020. Huren van sociale huurwoningen mogen dit jaar omhoog met 5,1% (voor lagere inkomens) en met 6,6% voor huishoudens met een middeninkomen of hoger. Huren van onzelfstandige woningen (kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen) mogen met maximaal 4,1% omhoog.

Wat hebben de Sociaal Huurakkoorden uit 2015 en 2018 huurders tot nu toe eigenlijk opgeleverd? In elk geval lagere huurverhogingen en minder maximale huurverhogingen voor veel huurders. Huurwijzer zet de opbrengsten op een rij. 

In het Sociaal Huurakkoord zijn ook afspraken gemaakt over huurbevriezing en huurverlaging voor woningcorporatie-huurders met een laag inkomen
en een hoge huur. Of je daar voor in aanmerking komt, kun je achterhalen met een rekenhulp van de Woonbond. Lees alvast de veelgestelde vragen over huurbevriezing en -verlaging in 2020. Daar is begin volgende week ook de rekenhulp te vinden.

Check je huurverhoging

In Huurwijzer kun je in een stroomschema checken of het huurverhogingsvoorstel klopt. Voor wie dat liever online wil doen, heeft de Woonbond zijn online huurverhogingscheck aangepast op de regels voor 2020.

Huurverhogingen in de vrije sector

De Huurwijzerspecial biedt ook informatie voor huurders in de vrije (geliberaliseerde) sector die met huurverhogingen te maken krijgen. Voor hen gelden meestal de afspraken over de huurverhoging die in het huurcontract staan.

Coronacrisis

Verder vertelt Woonbonddirecteur Paulus Jansen in Huurwijzer naar aanleiding van de coronacrisis welke maatregelen er voor huurders genomen (moeten) worden. Overigens neemt hij in zijn column ook afscheid van de Huurwijzerlezers omdat hij, na twee strijdbare jaren bij de Woonbond, met pensioen gaat.

Van het gas af

In Meerzicht, een Zoetermeerse wijk die van het gas af gaat, bouwen ze ondanks de coronacrisis voorlopig door. Draagvlak voor verduurzaming staat daarbij centraal.

Sloop het Rode Dorp niet

Ondertussen strijden de huurders van het bijna honderd jaar oude, karakteristieke Rode Dorp in Zaandijk tegen de voorgenomen sloop van hun woningen. Ze willen dat de prachtige architectuur en sterke sociale structuur behouden blijven.

Ongewoon wonen in een camper

Gea en Herman Joërsen (59 en 60 jaar) wonen sinds augustus 2015 in een enorme camper, een (omgebouwde) Mercedes vrachtwagen. Behalve als woning gebruiken ze hem ook als kantoor en opslagruimte voor hun bedrijf. In de rubriek 'Ongewoon wonen' hun verhaal.

Vaste rubrieken

Zoals altijd zijn in 'Om te beginnen' nieuwtjes op het gebied van huren en wonen te vinden. ‘Beste Woonbond’ biedt ruimte aan brieven van huurders. Ook zijn er weer tuin- en balkontips in ‘Groene vingers’, voor de liefhebbers is er de traditionele puzzel en in ‘Schuurpapier’ en ‘Mijn huisbaas en ik’ luchten huurders hun hart. In het 'Ledenpanel' de uitslag van een enquête naar gemeenschappelijk wonen. Driekwart van de deelnemers aan het ledenpanel zou (misschien) wel gemeenschappelijk willen wonen.

Let op: De inhoud van deze Huurwijzer, die eind maart naar de drukker ging, is gebaseerd op de stand van zaken toen. Maar die stand van zaken verandert tijdens de coronacrisis van dag tot dag. De meest recente informatie vind je op www.woonbond.nl.

Huurwijzer
jaarlijkse huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen