Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenIn een kwart van de gemeenten in Nederland wacht je al langer dan zeven jaar op een sociale huurwoning.
In de vijf gemeenten met de hoogste wachttijden is de wachttijd zelfs al opgelopen tot meer dan 17 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS.
De tien gemeenten met de langste inschrijfduur, allemaal boven de veertien jaar, liggen allemaal in Noord-Holland. Amsterdam staat niet in die top-10, maar op de dertiende plek met dertien jaar en tien maanden.
De NOS vroeg gemeenten naar de gemiddelde inschrijfduur bij het verkrijgen van een woning, en naar de actieve zoektijd. Ze gebruikten die data om per gemeente een gewogen gemiddelde van de inschrijfduur en de actieve zoektijd te berekenen. De inschrijfduur is meestal bepalend voor het verkrijgen van een sociale huurwoning. De actieve zoektijd, bij de meeste corporaties gedefinieerd als de periode van de eerste keer op een woning reageren tot het vinden van een woning, illustreert hoe lang woningzoekenden hebben gezocht. Zien hoe lang je ingeschreven moet staan in jouw gemeente? Dat kan bij de NOS.
Ook in steeds meer regio's buiten de Randstad zijn lange wachttijden geen uitzondering meer. Bijvoorbeeld Apeldoorn, met zeven jaar en negen maanden. Corporaties zien de vraag naar sociale huur toenemen, zegt Marco de Wilde, directeur van corporatie Veluwonen.
"Ondertussen is de bouw van sociale huurwoningen achtergebleven. Dat komt vooral door de verhuurdersheffing die corporaties sinds acht jaar moeten betalen. In Apeldoorn bouwen we zo'n honderd woningen per jaar, dat zouden er eigenlijk minstens drie keer zoveel moeten zijn." Het resultaat daarvan? Wanneer je nu reageert op een sociale huurwoning in Apeldoorn, heb je gemiddeld 123 concurrenten.
de Woonbond trok met een eigen onderzoek nog aan de bel over het teruglopende aantal sociale huurwoningen en de lange wachttijden. Woonbonddirecteur Zeno Winkels: 'Een komend kabinet moet een prioriteit maken van betaalbaar wonen, en stoppen met het kapot belasten van de sociale huursector terwijl wonen voor veel huurders te duur is en de wachttijden onacceptabel lang.'
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel