Kamer wil rondetafelgesprek over herziening Woningwet

25 juni 2014

De Tweede Kamer wil de mening van betrokkenen uit de woningmarkt horen voordat er wordt besloten over de ‘novelle’ voor de herziening van de Woningwet. De Kamercommissie Wonen en Rijksdienst heeft gisteren besloten in september een rondetafelgesprek te organiseren. Minister Blok wil de novelle op de Woningwet zo snel mogelijk in de Tweede Kamer bespreken.

Stef Blok (VVD), minister van Wonen en Rijksdienst
Stef Blok (VVD), minister van Wonen en Rijksdienst

Het wetsvoorstel van Blok moet de structuur van het corporatiebestel ingrijpend gaan wijzigen. Het taakgebied van corporaties wordt verder afgebakend en corporaties worden gesplitst in een sociaal en een commercieel deel. Alleen het sociale deel zal dan nog als corporatie worden gezien. De gemeenten krijgen, als het aan de minister ligt, een grotere rol in het toezicht op de corporaties.

Doelgroep corporaties te beperkt

De Woonbond is het met minister Blok eens dat woningcorporaties terug moeten naar hun kerntaak. Er is de afgelopen jaren veel huurdersgeld verdwenen door mislukte commerciële avonturen. Wel vindt de Woonbond dat de doelgroep van huurders van de corporaties te veel wordt beperkt in het wetsvoorstel van Blok. Ook lage middeninkomens zouden tot de doelgroep moeten behoren. Hiervoor moet de liberalisatiegrens juist worden verhoogd. Minister Blok wil de liberalisatiegrens de komende drie jaar zelfs bevriezen, waardoor de sociale huursector alleen maar kleiner wordt.

Grootschalige liberalisatie

De Woonbond maakt zich vooral zorgen over de mogelijkheden die deze novelle schept voor grootschalige liberalisatie van sociale huurwoningen. Minister Blok wil corporaties de ruimte geven om alle woningen met meer dan 140 punten in het commerciële deel van het bedrijf onder te brengen en op die manier onttrekken aan de sociale sector. In het rondetafelgesprek zal de Woonbond de Tweede Kamer waarschuwen voor de gevolgen hiervan. De vermindering van het aantal sociale huurwoningen is een aanslag op de beschikbaarheid van betaalbare woningen en op de betaalbaarheid van het huren.

woningmarkt
woningwet

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen