Kamerleden geconfronteerd met huurdersstem op Landelijke Huurdersdag

8 oktober 2016

In een zaal vol met ruim vijfhonderd huurders gingen Tweede Kamerleden vandaag in debat over huren op de Landelijke Huurdersdag, in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De politici debatteerden over de betaalbaarheid van het huren, het bouwen van voldoende betaalbare huurwoningen en onderhoud en energiebesparing in de huursector. De Woonbond organiseerde de Huurdersdag dit jaar voor de derde keer.

Vlnr: Farshad Bashir (SP), Linda Voortman (GL), Albert de Vies (PvdA), Erik Ronnes (CDA) en Wouter Koolmees (D66) stemmen over een stelling tijdens het debat op de Landelijke Huurdersdag. 

Albert de Vries (PvdA), Farshad Bashir (SP), Wouter Koolmees (D66), Erik Ronnes (CDA) en Linda Voortman (GroenLinks) gingen met elkaar in debat en deden hun plannen voor de huursector uit de doeken. Over één ding waren de partijen het eens: er moeten veel meer betaalbare huurwoningen worden gebouwd. Over de financiering liepen de meningen uiteen. Ook was er bij vier van de vijf veel kritiek op de huidige verhuurderheffing.

Huurdersstem

Via een eerder door de Woonbond gehouden ledenraadpleging, was ook de stem van huurders duidelijk vertegenwoordigd in het debat. 89 % van de huurders wil af van de verhuurderheffing, de belasting die sociale verhuurders betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen. Uit de peiling bleek verder dat 81% huurverlaging wil voor huurders met een laag inkomen en een te hoge huur en 86% voor het bouwen van meer sociale huurwoningen is.

Huurders express

Tijdens de huurders expres konden de aanwezige huurders en huurdersorganisaties vervolgens colleges en workshops volgen.

Lintje voor André Thomsen

André Thomsen eindigde zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij de Woonbond met een korte afscheidscolumn. Vervolgens werd Thomsen geridderd in de orde van Oranje-Nassau voor zijn enorme inzet als vrijwilliger voor hurend Nederland. Hij ontving een lintje uit handen van de burgemeester van Amersfoort. Thomsen kon reken op een daverend applaus van de aanwezige huurders. 

Tweede Kamer
Woonbonddiensten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen