Kamernood drijft huren op

29 augustus 2012

De kamernood is opnieuw gestegen. Het huidige tekort bedraagt 30.000 studentenwoningen, tegenover een kleine 29.000 vorig jaar. Door de kamernood is in veel steden de huurprijs voor studentenkamers bij woningcorporaties flink gestegen. Dit blijkt uit de Kamernoodinventarisatie 2012 van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Huurstijging

De LSVb is blij dat de ergste tekorten in de steden buiten de randstad, zoals in Maastricht, Wageningen en Nijmegen, zo goed als weggewerkt zijn. ‘Helaas blijft in Amsterdam en Utrecht het tekort met 9.000 studentenkamers per stad onacceptabel hoog’, zegt LSVb-voorzitter Kai Heijneman. Deze twee steden zijn samen verantwoordelijk voor bijna tweederde van de totale kamernood in Nederland. Ook in Leiden (3.650), Delft (3.600) en Den Haag (3.000) blijft er een groot tekort aan studentenkamers.

De huurprijs van een studentenkamer stijgt in een jaar tijd explosief bij enkele woningcorporaties. De prijs van kamers met gedeelde keuken en/of badkamer stijgt met 18% in Groningen, met 12% in Den Haag en met 11% in Maastricht. De huurstijging van zelfstandige woonruimte is het grootst in Groningen (20%), Enschede (12%) en Amsterdam (8%).

Gemiddeld moet een student 9 maanden wachten voordat hij of zij een onzelfstandige kamer vindt. Voor een zelfstandige kamer is gemiddelde wachttijd zelfs 3 jaar. Heijneman: ‘Je ziet grote regionale verschillen, in Zwolle heb je zo een kamer, maar in Utrecht wacht je anderhalf jaar op een onzelfstandige kamer en maar liefst acht jaar op zelfstandige woonruimte.’

Stapje extra

De Landelijke Studentenvakbond roept gemeenten en woningcorporaties op om nog net dat stapje extra te zetten. In het Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting is met deze partijen afgesproken dat in 2015 ruim de helft van het tekort (16.000 kamers) moet zijn weggewerkt. Heijneman: ‘Uit deze inventarisatie onder gemeenten en corporaties blijkt dat er nog wat zeilen bijgezet moeten worden om een einde te maken aan de Kamernood.’

jongeren
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen