Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenUit onderzoek van weblog Sikkom blijkt dat er met duizenden energie-indexen is gesjoemeld. Die indexen zijn te laag ingeschaald waardoor woningen zuiniger lijken dan ze in de praktijk zijn. Omdat de energie-index meetelt in de maximale huurprijs van een woning, betekent dat dat huurders soms tot honderden euro’s te veel betalen.
De energie-index geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Gisteren zijn er Kamervragen ingediend naar aanleiding van het onderzoek van Sikkom.
In totaal zijn er 3200 verdachte indexen aangetroffen, die zijn teruggeroepen door een toezichthouder omdat ze oncontroleerbaar zijn en er bij steekproeven afwijkingen zijn aangetroffen. Het bedrijf dat de niet kloppende indexen had ingediend, EPA keuringen uit Utrecht, is geschorst. Maar het bedrijf heeft zich via een andere toezichthouder weer laten certificeren en heeft veel van die sjoemel-indexen vervolgens opnieuw ingediend. Er zijn namelijk meerdere toezichthouders van deze bedrijven.
De bedrijven die de energie-indexen verstrekken zijn dus gecertificeerd, en ze kunnen dat certificaat verliezen als ze hun werk niet goed doen. Toch gaat het dus mis. 'De certificaat-houdende instantie moet zorgen voor een kwaliteitswaarborg, maar in de praktijk lijkt dat ondergeschikt aan de commerciële belangen. De certificaat-houdende instanties zijn concurrenten van elkaar, waar de kwaliteitswaarborg onder lijkt te lijden', vertelt beleidsmedewerker energie bij de Woonbond Bastiaan van Perlo aan het weblog. Van Perlo heeft eerder vergelijkbare zaken meegemaakt, maar nog nooit van deze omvang. 'Dit is echt enorm en hier schrikken we van. Het toont aan dat het hele proces van energie-indexen te veel rammelt. Daar moeten we met zijn allen scherp naar kijken. Misschien moeten we wel toe naar een nieuw systeem.’
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel