Kampeeractie tegen woningnood

15 maart 2018

Nederlandse en internationale studenten houden vanmiddag in Utrecht een kampeeractie om aandacht te vragen voor de beroerde Utrechtse woningmarkt. Ze willen dat de universiteit, gemeente en woningcorporaties onmiddellijk actieve verantwoordelijkheid nemen voor betaalbare woonoplossingen.

Binary Data Kampeeractie studenten
Kampeeractie studenten tegen woningnood op Janskerkhof 15 maart 2018

'De eindeloze zoektocht naar betaalbare woonruimte is voor vele Nederlandse én internationale studenten aan de orde van de dag', schrijven de actievoerders in een persverklaring. 'Ondertussen profiteren huisbazen van dit tekort door absurd hoge prijzen te vragen voor slecht onderhouden kamers. Hiertegen komen wij in protest.'

Woningnood voor, tijdens of na de studie

De Utrechtse actiegroep We Want Woonruimte trekt hierin samen op met de Bond Precaire Woonvormen (BPW) en kondigt voor de komende tijd meer acties aan. De BPW sprak de afgelopen tijd op het Utrechtse huurdersspreekuur veel studenten die kampen met wooncrisis. 'Woningnood: voor, tijdens of na de studie. Van (illegale) onderhuur tot antikraak, van duur particulier tot campings en van auto’s tot matrassen van vrienden of zelfs het afbreken van de studie omdat men geen woonruimte kan vinden; het kamer- en woningtekort in Utrecht en omgeving is groot.'

Eisen

Met hun actie willen de studenten de 'onzichtbare' woningnood onder studenten die van tijdelijk naar tijdelijk adres moeten verhuizen, aan de kaak stellen. Ze willen dat er meer permanente, zekere en betaalbare woonruimte beschikbaar komt. Ze hebben drie eisen:

  • Geen extreme huurprijzen meer: het puntensysteem moet wettelijk worden afgedwongen zodat iedereen een eerlijke prijs betaalt.
  • Maak gebruik van leegstaande (kantoor)panden voor studentenhuisvesting: het is onacceptabel dat studenten dakloos zijn terwijl panden leegstaan.
  • Gedeelde verantwoordelijkheid: de universiteit, gemeente en woningcorporaties moeten samen onmiddellijk actieve verantwoordelijkheid nemen voor betaalbare woningoplossingen.

Binnenkort volgen meer acties om universiteiten, woningcorporaties en de gemeente Utrecht bewust te maken van hun verantwoordelijkheid om deze crisis aan te pakken.

De kampeeractie vandaag is om 14:00 uur op Janskerkhof te Utrecht.

actie
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen