Kunnen studenten straks nog op Kamers?

25 september 2014

Veel studenten gaan tijdens hun studententijd voor het eerst op zichzelf wonen. Kan dat nog als de basisbeurs verdwijnt en er een leenstelsel wordt ingevoerd?

studente tijdens verhuizing

Uitwonende studenten krijgen nu nog een basisbeurs van 280 euro per maand. Dat is 180 euro meer dan een thuiswonende student. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker wil de basisbeurs afschaffen en vervangen door een lening.

Dure huisvesting

Studenten liggen nu al krom voor hun kamer, blijkt uit onderzoek van Kences, de brancheorganisatie van studentenhuisvesters. Studenten die op kamers wonen met gedeelde voorzieningen, geven gemiddeld 44 procent van hun inkomen uit aan wonen. Voor kamers met eigen voorzieningen betalen studenten nog meer, namelijk 51 procent. Studenten die een zelfstandige huurwoning huren, betalen zelfs meer dan 60 procent. Het gemiddelde inkomen van een student bedraagt 713 euro per maand. Dat ‘inkomen’ bestaat uit studiebeurs, aanvullende beurs, leningen, ouderlijke bijdragen en bijverdiensten. Met het wegvallen van de studiebeurs gaan uitwonende studenten er 280 euro per maand op achteruit. Het gedurende de looptijd van een studie van vier jaar lenen van dit bedrag komt neer op een lening van zo’n 13.400 euro.

Hoge woonlasten

Het is nog onduidelijk wat het leenstelsel voor effect gaat hebben op het woongedrag van studenten. De noodzaak van het aanbieden van betaalbare studentenkamers wordt in ieder geval wel groter. De prijzen voor een kamer in een studentenstad liggen nu vaak erg hoog. Uit een onderzoek van nieuwssite Nu.nl bleek bijvoorbeeld dat de gemiddelde prijs voor een kamer in Amsterdam 559,40 euro per maand is. Dat komt neer op gemiddeld 33,80 euro per vierkante meter. Landelijk lag het gemiddelde op 20,39 euro per vierkante meter.

Leenstelsel

Bussemaker wil het leenstelsel vanaf september 2015 laten ingaan. Studentenorganisaties laten het er niet bij zitten. Op 14 november staat een grote manifestatie gepland tegen de invoering van het leenstelsel.

jongeren
studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen