Kwart huurders gedupeerd door inkomensgrens Brussel

3 juli 2012

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vandaag bekendgemaakt dat 609.000 huurders in corporatiewoningen een belastbaar inkomen hebben van meer dan € 33.000 per jaar. Boven deze grens komen huurders, op basis van een beschikking van de Europese Unie, sinds vorig jaar niet of nauwelijks meer in aanmerking voor een corporatiewoning.

Beeldmerk ikwilookwonen.nl
Beeldmerk van het Woonbondmeldpunt ikwilookwonen.nl. Dit meldpunt is bedoeld voor gedupeerden van de inkomensgrens voor sociale huurwoningen.

Dit betekent dus dat maar liefst een kwart van alle huurders en woningzoekenden niet meer terecht kan in de sociale huursector. Voor de Woonbond is dit een nieuw bewijs dat de inkomensgrens fors moet worden verhoogd, in ieder geval naar € 43.000, en dat ook rekening wordt gehouden met de huishoudenssamenstelling. Woonbonddirecteur Ronald Paping: “Minister Spies moet nu eindelijk eens hard gaan onderhandelen met Brussel om de inkomensgrens te versoepelen.”

De Woonbond wil dat minister Spies haar toezegging om met Brussel te praten over aanpassing van de inkomensgrens (die overigens alleen voor Nederland geldt!) eindelijk uitvoert. Vorige week heeft de minister in de Tweede Kamer alleen beren op de weg genoemd. De Woonbond vindt dat het nu tijd is dat de Nederlandse regering zich in Brussel strijdbaarder opstelt om zelf te mogen bepalen wat de grens voor sociale huisvesting is. Te meer daar nu uit het CBS-onderzoek blijkt dat zo’n grote groep huurders tussen wal en schip valt.

In januari heeft de Woonbond aan minister Spies ruim 4.000 meldingen overhandigd van huurders die door deze maatregel in de knel komen. Deze meldingen kwamen binnen bij het meldpunt ‘Ik wil ook wonen.nl’ dat de Woonbond vorig jaar maart opende.

30 procent

De eenzijdige Europese maatregel betekent dat huurders met een besteedbaar huishoudinkomen onder de € 2.000 per maand gedwongen worden om te kopen, danwel een woning te huren met een (kale) huur boven de € 665 per maand (de liberalisatiegrens). De kale huurlasten (zonder energiekosten en gemeentelijke heffingen) slokken daarmee al minimaal 30 procent van hun inkomen op.

Geen alternatieven

Uit de CBS-analyse blijkt vooral dat in de Randstad een groot deel van de huurders een inkomen heeft van meer dan € 33.000 per jaar. Logisch, want met een modaal inkomen heb je in de Randstad geen alternatieven.

belangenbehartiging
betaalbaarheid
inkomensgrens
woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen