Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenYmere beperkt de jaarlijkse huurverhoging voor sociale huurwoningen in juli 2022 tot gemiddeld 1,6 procent. Dit is de uitkomst van stevige onderhandelingen met Samenwerkende Huurdersorganisaties Ymere (SHY).
Daarmee blijft de woningcorporatie voor veel huurders met een lager inkomen onder de wettelijk toegestane verhoging van 2,3 procent.
‘Het is een inspannend onderhandelingstraject geweest’, laat Wilma van Lijf weten, voorzitter van de huurdersorganisatie. ‘Tijdens het laatste overleg over de huurverhoging tussen SHY en Ymere stopte het op 1,8 procent. Een dag later heb ik persoonlijk gebeld met directievoorzitter Erik Gerritsen van Ymere en hem gevraagd: ‘Als wij op 1,6 procent zitten nemen wij een grote stap. Kunnen jullie die ook zetten?
‘SHY zet ieder jaar in op nul procent verhoging, ook al weten we dat dat een onhaalbare kaart is. Dit jaar hebben we extra hard gevochten. De enorme inflatie en de hoge energiekosten maken het leven van de huurders die wij vertegenwoordigen zoveel duurder. Een huurverhoging in deze situatie is niet op te brengen, zeker niet voor wie het financieel al moeilijk heeft.’
Voorzitter van de huurdersorganisatie, Wilma van Lijf is gelukkig met de uitkomst: ‘Het zijn niet alleen de laagste inkomens die het water aan de lippen staat. Het gaat ook om de middeninkomens. We hebben kunnen vaststellen dat Ymere de huur voor middeninkomens aftopt bij 1068 euro. Ik vind dat deze keer de onderhandelingen met Ymere zeer goed verlopen zijn. De woningcorporatie heeft aan alle kanten haar sociale gezicht laten zien.’
Woordvoerder van de Woonbond Marcel Trip vindt het goed om te zien dat er huurdersorganisaties zijn die in overleg tot een lagere huurstijging weten te komen. ‘Dit laat zien dat wanneer verhuurders bereid zijn te luisteren naar de argumenten van huurdersorganisaties, er gezamenlijk stappen gezet kunnen worden waar huurders wat aan hebben.’
Op landelijk niveau waarschuwt de Woonbond ervoor dat de ruimte voor huurverhogingen veel te hoog is, zowel in de sociale als de vrije sector. Met name gezien de hoge inflatie die bij gelijkblijvend beleid in 2023 tot hele hoge maximale huurverhogingen zal leiden. In een brandbrief aan de politiek pleitte de bond dan ook voor een huurbevriezing.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel