Lagere WOZ-waarde kan voor huurverlaging zorgen

14 februari 2017

Betaalt u een hoge huur voor uw sociale huurwoning én woont u in een gemeente waar de huizenprijzen niet stijgen? Let dan goed op de WOZ-waarde van uw woning. Als die waarde gedaald is of gelijk bleef kunt u recht hebben op huurverlaging.

In de eerste acht weken van het kalenderjaar moet de gemeente u per brief informeren over de WOZ-waarde van uw huurwoning. In die brief de – WOZ-beschikking – staat de waarde van uw woning op peildatum 1 januari 2016. Die waarde kan lager zijn dan op 1 januari 2015.

Dalende huizenprijzen in sommige gemeenten

In de meeste gemeenten zijn de huizenprijzen gestegen. Maar dat is niet overal in Nederland zo. In 110 gemeenten daalden de huizenprijzen juist. In Hoogezand, Almelo en Elburg bijvoorbeeld ging de gemiddelde huizenprijs met meer dan 7,5% omlaag. In andere gemeenten ging het om een minder sterke daling. In nog eens 55 gemeenten bleef de gemiddelde WOZ-waarde van woningen gelijk.

Lagere WOZ-waarde, lagere maximaal toegestane huur

Als de waarde van uw woning daalde,  is ook de maximaal toegestane huurprijs lager geworden. De WOZ-waarde telt namelijk mee in het puntenstelsel waarmee de maximaal toegestane huurprijs wordt berekend. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe minder punten een woning heeft. En hoe lager de maximaal toegestane huurprijs.

Gelijke WOZ-waarde, lagere maximaal toegestane huur

Zelfs als de waarde van uw woning gelijk bleef, is de maximaal toegestane huurprijs gedaald. Dat komt omdat het aantal punten voor de WOZ-waarde ieder jaar een beetje verandert. Op dit moment krijgt een woning één punt voor iedere € 8.259 aan WOZ-waarde.  Vorig jaar was dat één punt voor iedere € 7.995. Een woning met precies dezelfde WOZ-waarde als vorig jaar heeft nu dus minder punten. En daarmee een lagere maximaal toegestane huur.

Wanneer recht op huurverlaging?

U heeft recht op huurverlaging als uw feitelijke huurprijs hoger is dan de maximaal toegestane huur. Bij de volgende groepen huurders komt dit relatief vaak voor:

  • Huurders die jaar op jaar een extra, inkomensafhankelijke huurverhoging kregen.
  • Huurders die pas verhuisd zijn. Aan nieuwe huurders vragen verhuurders vaak (te) hoge huren.
  • Huurders die van een commerciële of particuliere verhuurder huren. Deze verhuurders vragen vaak hogere huren dan woningcorporaties.

Hoe maximaal toegestane huurprijs controleren?

Met de huurprijscheck van de Huurcommissie kunt u zelf berekenen wat op dit moment de maximaal toegestane huurprijs van uw woning is. Blijkt uit de check dat u meer huur betaalt dan maximaal is toegestaan? Dan kunt u huurverlaging krijgen.

Hoe bezwaar maken tegen hoge WOZ-waarde?

Woont u in een gemeente waar de huizenprijzen zijn gestegen? Ook dan is de brief over de WOZ-waarde belangrijk voor u. Mogelijk kunt u met succes bezwaar maken tegen de hoge WOZ-waarde. Dat kan ervoor zorgen dat er recht op huurverlaging ontstaat. Bezwaar maken moet binnen zes weken na ontvangst van de brief over de WOZ-waarde.

puntenstelsel
WOZ-waarde

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen