Landelijke aanpak huisjesmelkers nodig

5 mei 2021

Een van de bekendste huisjesmelkers, Betty Chang, zoekt haar heil steeds meer in randgemeenten van Utrecht. De Woonbond ziet hierin een bevestiging dat een landelijke aanpak van huisjesmelkers hard nodig is. 

Boze huisbaas en verbaasde huurder.

Na veel misstanden over te hoge huurprijzen, slecht onderhoud en andere problemen heeft Utrecht notoire huisjesmelkers intensief aangepakt. Waarna bijvoorbeeld Betty Chang haar werkzaamheden voortzet in randgemeenten als Maarssenbroek en Breukelen, blijkt uit berichtgeving van RTV Utrecht. Illegale kamerverhuur leidt daar tot veel overlast. 

Opnieuw een dossier opbouwen

De gemeente moet daar nu opnieuw een juridisch dossier opbouwen om slechte huisbazen te weren. Burgemeester Ap Reinders van Stichtse Vecht is bekend met het probleem van de illegale kamerverhuur en de overlast die dat veroorzaakt. Onlangs zat hij met bezorgde inwoners van Maarssenbroek om de tafel. "Als het aan mij ligt is dit probleem heel snel opgelost, maar het blijkt heel lastig om dit in de kiem de smoren", zegt Reinders. "Naast handhaving, voor de overlast, heb je een goed juridisch dossier nodig. We moeten als gemeente ook zelf constateren dat er sprake is van een overtreding. Door corona konden bijvoorbeeld huisbezoeken op enig moment niet meer plaatsvinden. Dus dat heeft wat vertraging opgelopen. Maar dit wordt weer opgepakt. Sterker nog, we doen er een schepje bovenop."

Landelijke vergunning

De Woonbond pleit al langer voor een landelijke aanpak van huisjesmelkers. Door het invoeren van een landelijke verhuurvergunning kunnen huisjesmelkers die over de schreef gaan niet zo maar elders doorgaan met dit soort praktijken. Ook moet het vragen van een te hoge huur een economisch delict worden, waar een boete op staat. Nu kan een kwaadwillende verhuurder altijd proberen een te hoge huur te vragen, er staat geen echte straf op.

Minister Ollongren werkt aan landelijke uniforme regels voor 'goed verhuurderschap' en een landelijke wettelijke grondslag voor het werken met verhuurvergunningen door gemeenten. Dat schreef zij in februari in een brief aan de Kamer.  De Woonbond wijst er op dat er in deze aanpak aandacht moet zijn voor het waterbedeffect waarbij huisjesmelkers verkassen naar andere gemeenten. Hier is landelijke regie nodig.   

commerciële verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen