Lange wachtlijsten voor sociale huurwoning

24 mei 2016

Woningzoekenden staan jarenlang ingeschreven voordat ze een sociale huurwoning kunnen betrekken, blijkt uit een vandaag gepubliceerde studie in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De gemiddelde wachttijd varieert sterk per woningmarktregio en loopt op tot 8,7 jaar voor de regio Amsterdam. De Woonbond waarschuwt al lang voor de lange wachttijden. Het is voor het eerst dat er landelijk onderzoek gedaan is naar de wachttijden in diverse woningmarktregio's.

Binary Data Wachtlijst

Bij vijf gebieden gaat het onderzoek nader in op de ontwikkeling van de wachttijden vanaf 2010. Het gaat om de Drechtsteden, de stad Groningen, Hengelo, de regio Utrecht en Zuid-Kennemerland. Uit deze analyse blijkt dat de gemiddelde wachttijd de afgelopen jaren is toegenomen in deze gebieden. De slaagkans op een sociale huurwoning voor woningzoekenden nam in vier van de vijf gebieden vanaf 2013 af, maar bleef in Groningen gelijk.

Woonbeleid Blok op verkeerde spoor

‘Dit rapport bevestigt dat de wachtlijsten erg lang zijn, woningzoekenden staan jarenlang ingeschreven voordat ze kans maken op een woning. De slaagkans voor woningzoekenden is de afgelopen jaren afgenomen, en de tijd dat mensen op zoek zijn naar een sociale huurwoning neemt toe. Dit laat zien dat het woonbeleid van Blok op het verkeerde spoor zit,’ reageert Woonbonddirecteur Ronald Paping op de cijfers.

Afschaffen verhuurderheffing

Volgens de Woonbond moet Blok de verhuurderheffing, een heffing die corporaties moeten betalen over de waarde van hun sociale woningen, afschaffen zodat er weer geïnvesteerd wordt in nieuwbouw van sociale huurwoningen. 

beschikbaarheid
woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen