Lochemse woningcorporatie schond mensenrechten

5 oktober 2017

Woningcorporatie Viverion uit Lochem heeft ten onrechte geweigerd een woning te verhuren aan een man met een autistische stoornis. Daarmee is ‘onderscheid op grond van handicap of chronische ziekte gemaakt’, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens. En dat is verboden.

Lochem
Lochem

 

De man uit Deventer reageerde vorig jaar op een huurwoning van Viverion. De corporatie kwam erachter dat er problemen waren geweest tussen de man en de vorige verhuurder, en vroeg om een woon- en behandelplan. Dat werd ingeleverd, maar Viverion vond dat te mager en weigerde de woning.

Niet goed onderbouwd

Na een klacht bij het Meldpunt Discriminatie Deventer kwam de zaak bij het College, dat sinds vijf jaar de mensenrechten in ons land bewaakt. Het College oordeelde dat Viverion niet goed heeft onderbouwd waarom het plan van aanpak te mager was, en niet goed heeft aangegeven wat er nodig was om het huis wel toe te wijzen. Ook weigerde Viverion haar beslissing schriftelijk toe te lichten, zoals de man had gevraagd.

Verhuurdersverklaring

Mensen met een stoornis in het autistisch spectrum hebben, vooral onder spanning, vaak moeite met communiceren. Dat kan leiden tot conflicten, en daar had Viverion rekening mee moeten houden. De huurder kon namelijk wel een positieve verhuurdersverklaring van de vorige verhuurder laten zien. Er was dus geen reden aan te nemen dat hij zich niet als ‘goed huurder’ zou gaan gedragen, vindt het College voor de Rechten van de Mens.

woningcorporatie
woningtoewijzing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen