LSVb: ‘Huisjesmelkers komen met te dure studentenkamer gewoon weg'

25 augustus 2020

Studenten protesteren tegen grote studieschulden en stijgende kamerprijzen. Hierbij toonde afgelopen maandag een tijdelijk tentenkamp in Wageningen de kamerprijs per vierkante meter. Acties in Groningen, Utrecht, Nijmegen en Amsterdam volgen.

Studenten voeren actie met koepeltentjes op de Markt in Wageningen.

Studentenkamers zijn schaars en volgens Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) onredelijk duur. Volgens hem moet er niet alleen meer worden gebouwd voor studenten, maar ook beter worden gehandhaafd. ‘Er worden te hoge kamerhuren gevraagd en huisjesmelkers komen daar gewoon mee weg!’

Cijfers liegen niet

Naast de koepeltentjes op de Wageningse Markt staan borden die de prijs per vierkante meter weergeven. ‘We maken zo inzichtelijk hoe duur het eigenlijk is om een studentenkamer te huren anno 2020.’ De cijfers liegen er niet om. Op dit moment is er een landelijk tekort van 40.000 studentenkamers. Het tekort verklaart de alsmaar stijgende kamerprijzen. 

Geen huisjesmelkers sponsoren

Sinds 2017 steeg de prijs van een met 12 procent. In Rotterdam is een student maandelijks gemiddeld vijfhonderd euro kwijt, in Amsterdam is dat zeshonderd euro. ‘Kamerhuren van 700 tot 800 euro zijn geen uitzondering meer is. Het is begrijpelijk dat studenten zich wel heel erg in de schulden moeten steken om dicht een onderwijsinstelling te kunnen wonen. We willen niet dat studenten zich in de schulden moeten steken om huisjesmelkers te sponsoren’, aldus Muns.

Landelijke actie

FNV Young & United en de landelijke studentenvakbond LSVb voeren samen al een jaar campagne voor afschaffing van het leenstelsel onder de naam #NietMijnSchuld. De bonden willen dat er een basisbeurs komt voor studenten, waarmee zij, in combinatie met een bijbaan van 12 uur per week, schuldenvrij een goede opleiding kunnen afronden.

studentenhuisvesting

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen